Quantcast
Channel: nl.jimdo.com Blog Feed
Viewing all 210 articles
Browse latest View live

10 Jimdo websites met design Barcelona

$
0
0

Eén van de eerste stappen bij het maken van je Jimdo website, is het kiezen van een design. Die keuze bepaalt waar de verschillende onderdelen van je site komen te staan en wat voor type navigatie je site heeft. 


Vandaag bekijken we het design Barcelona. We kijken naar 10 websites die Barcelona gebruiken voor hun website en hoe ze het design goed inzetten.

Dit is design Barcelona

De meeste websites die met design Barcelona werken, gebruiken grote, opvallende foto’s om de aandacht te trekken. De rest van de opmaak houden ze dan eerder rustig en functioneel. Er zijn dan ook veel kunstenaars en webwinkels die met Barcelona werken. 


Barcelona is een veelzijdig design. Je kunt het heel minimalistisch gebruiken of volstoppen met inhoud. Een paar veranderingen in de stijl editor, een paar andere foto’s, een nieuwe achtergrond en je site heeft een volkomen ander uiterlijk. 


  • veel ruimte voor een logo bovenaan de pagina. Als je een goed logo hebt, kun je het in dit design ook goed laten zien. 
  • ruimte voor een opvallende achtergrondfoto. Je achtergrond is hier goed zichtbaar, dus het is de moeite om een foto met een hoge resolutie te gebruiken (minstens 2000px  breed). Wil je meer rust, dan kun je die makkelijk inbouwen door een effen kleur als achtergrond te gebruiken.
  • verschillende varianten met en zonder de gekleurde balk bovenaan. Met de juiste variant begin je meteen goed aan je vormgeving.
  • heldere, horizontale navigatie onder het logo, met een dropdown menu voor de subpagina’s. Je krijgt het beste resultaat als je de hoofdpagina tot 1 regel beperkt. 
  • simpele structuur die werkt voor sites met heel veel of juist heel weinig pagina’s. Het aantal pagina’s maakt niet veel uit met dit design. Alleen als je heel veel subpagina’s hebt, is dit design niet zo geschikt, omdat het dropdown menu anders te lang wordt voor de pagina.  
  • zijbalk onder het inhoudsgedeelte. De zijbalk, die op elke pagina terugkomt, zit onderaan de pagina. Dat geeft meer breedte voor het inhoudsgedeelte: geschikt voor bijvoorbeeld grote foto’s. 


Om te zien wat je daar zoal mee kunt, nemen we een kijkje op 10 Jimdo websites met design Barcelona. Zo krijg je een goede indruk of design Barcelona geschikt is voor je website. Wil je meer van een site zien, klik gewoon op de afbeelding om hem te openen. 

1. Caroline Bech

We beginnen met een Nederlandse, al woont ze op het moment in Londen. De Amsterdamse actrice Caroline Bech gebruikt voor haar portfolio website een helder lettertype en een minimalistische vormgeving. De simpele opbouw maakt haar portfolio overzichtelijk en laat de foto’s op haar site extra goed tot hun recht komen.

2. Vianne Fotografie

Ook Vianne fotografie houdt de vormgeving bescheiden, zodat de inhoud van de site beter overkomt. Ze gebruikt vooral foto’s en beperkt de tekst op de pagina’s tot een minimum. De foto’s brengen kleur in de site en door het kleurgebruik in de foto’s kan elke pagina weer anders zijn. Ook de ‘About’ pagina is bijzonder opgezet, met iconen voor alles waar de fotografe van houdt.

3. Oh So Pretty Design

Ook Oh So Pretty Design gebruikt een effen witte achtergrond, om de zelfgemaakte vormgeving te laten werken. De simpele pastelkleuren in de vormgeving passen mooi samen (geen wonder bij een designbureau) en houden de uitstraling van de site licht. Ook het slanke, maar goed leesbare lettertype helpt daarbij. De site is nog in opbouw, maar de richting is nu al veelbelovend. 

4. Sami Garra

De Spaanse ontwerpster Sami Garra neemt een lichtgrijze achtergrond voor haar site en gebruikt de navigatie handig om bezoekers ook naar de Engelstalige versie van haar site te brengen. Als links naar verschillende delen van de site gebruikt ze afbeeldingen, die ze heel handig in verschillende kleuren heeft vormgegeven. Helemaal passend bij de vrolijke ontwerpen die ze in de webwinkel verkoopt.

5.

Ook La Torre Di Alice, een klein bed and breakfast, gebruikt design Barcelona. De site is makkelijk te gebruiken en krijgt karakter de simpele witte achtergrond, levendige foto's en het hele simpele Open Sans lettertype. Het helpt natuurlijk ook dat er foto's op de site staan die door gasten zijn gemaakt. En foto's van de fantastische taarten die Alice maakt!

6. Barber Shop Rosario

Deze Zwitserse kapperswebsite zet de toon met een goede, bewust onscherpe achtergrondfoto van de kapsalon. Het logo, een gestileerd scheermes tegen een horizontale achtergrond, gebruikt maar één kleur en springt eruit door het contrast met de achtergrond. De site zelf is simpel en doeltreffend opgezet: alles past op een totaal van 3 pagina’s.

7. Eleaxart Shop

Eleaxart verkoopt kleding en accessoires in de webwinkel. Ze maken goed gebruik van het element Kolommen om afbeeldingen en webwinkelproducten naast elkaar te zetten. Ook een goede opzet is hoe ze in één kolom een productfoto en het product element combineren. De site als geheel leeft door de goede productfoto’s. En dat past natuurlijk perfect voor een webwinkel.

8. Frei Beutler

Deze webwinkel met streetwear gebruikt wisselende achtergronden voor een opvallende website. Voor de achtergrond gebruiken ze brede, maar lage afbeeldingen. Het effect is dat alleen in het bovenste deel van de site een afbeelding staat. Om de look compleet te maken, gebruiken ze een simpel, makkelijk leesbaar lettertype (namelijk: “Advent Pro”).

9. É-sens

Ook É-sens gebruikt een slider om te wisselen tussen goede foto’s die perfect bij hun producten passen. De foto’s zijn zorgvuldig gekozen: de witte achtergrond valt vrijwel altijd naast het inhoudsgedeelte waar tekst staat. En als er toch een andere kleur achter de tekst valt, wordt zichtbaar dat het inhoudsgedeelte zelf een half-doorzichtige witte achtergrond heeft. Zo blijft de tekst goed leesbaar, ook als er eens een bloem achter staat. Een goede combinatie van achtergrond en stijl-instellingen.

10. No pierdas tus libros

Dit voorbeeld laat zien dat kleurgebruik een site kan maken. Simpele grijstonen en opvallend roze, dat niet alleen goed past bij het grijs, maar ook meteen karakter geeft. Ook hier past de vormgeving perfect bij het product: boekstickers om boeken te laten opvallen die je geleend hebt of die je aan een ander hebt uitgeleend. En juist die stickers springen eruit door de vormgeving.

Ben je benieuwd hoe je eigen website eruit zou zien met design Barcelona? Dan kun je het design gerust als preview laden op je website via Design. Je ziet dan hoe je eigen inhoud op de site staat met dit design. Pas als je op Opslaan klikt, wordt het design ook toegepast, dus je bezoekers merken er niks van.

 

Heb je nog geen Jimdo website? Dan kun je er natuurlijk ééntje maken met design Barcelona.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Zo waren de Jimdo borrels

$
0
0

Het Jimdo-kantoor zit in Hamburg. En wij dus ook, als Nederlands team. Dat maakt het dus wat moeilijker om Jimdo-gebruikers bij ons uit te nodigen. Toch vinden we het leuk om jullie te ontmoeten. Daarom waren we in Nederland voor een week Jimdo borrels. Een heel erg leuke week, waar we ook graag een paar foto’s van laten zien!

Thuisbasis Utrecht

Zondag namen we de trein. Een goede 5 uur vanuit Hamburg, maar die vliegen voorbij. Zondagavond komen we aan in Utrecht bij onze thuisbasis voor de week: het bed and breakfast Bed & Beans, van Jimdo-gebruiker Annick. (dat kunnen we trouwens erg aanraden!)

Maandag: Den Haag

De dag begint goed, met een stereotypisch Nederlands onbijt: slap Nederlands brood, pindakaas, hagelslag. Wat je al niet gaat missen als je even weg bent… 


‘s Ochtends vragen beantwoorden en dan op de trein naar Den Haag. De eerste borrel, en dus meteen ook een spannende. Voor Joost en Naïda is het de allereerste Jimdo borrel. Gelukkig waren er veel leuke mensen die het meteen gezellig maken. Zoals Carola en Torben van To Cie bijvoorbeeld, die als Jimdo Experts mensen helpen om hun site met Jimdo te maken.

Dinsdag: Utrecht

Dinsdag blijven voor de borrel in Utrecht, in een café (café Broers) met veruit het mooiste dak dat we die week gezien hebben. Tijdens de borrel hebben we helaas geen foto’s kunnen nemen, maar hij zat wel vol met interessante gesprekken. Bijvoorbeeld met Jimdo Expert Margreet Haleber. 

Woensdag: Amsterdam

Woensdag sprongen we weer op de trein en waren we in Amsterdam. In café Kobalt ontmoeten we onder andere Oscar Limahelu, van Lima Fotografie die de foto's hieronder maakte. Van de borrel, maar ook van Joost die even heel serieus iets opzoekt.

Donderdag: Breda

In de trein kunnen we bijna niet geloven dat we week al over de helft is. Door de stromende regen vinden we onze weg naar een warm en gezellig Inspire Coffee. De borrel in Breda blijft klein, maar wel erg gezellig. Na afloop kregen we er ook meteen leuke mails over. 

Vrijdag: Groningen

Vrijdag nemen we afscheid van Bed & Beans en Annick en reizen we naar de Uurwerker in Groningen. We zinken diep weg in de fijne banken en komen in het ene interessante gesprek na het andere terecht.  Zo gezellig als het is, zijn we toch ook een beetje treurig: het is de laatste borrel uit de serie. 

Dit smaakt naar meer!

Voor ons was het een hele drukke en een heel erg leuke week. We vonden het fantastisch om gezichten te zien, bij namen die we vaak alleen uit de mail kennen. We hebben veel van jullie live kunnen helpen met jullie websites en dat was behalve leerzaam ook nog eens heel gezellig. 


Dat willen we dus vaker doen. Zodra we volgende borrels gepland hebben, laten we dat natuurlijk graag aan je weten. Op de borrelpagina kun je daarvoor je mailadres achterlaten.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo Allrounder

Support tijdens de feestdagen

$
0
0

Het is weer bijna Kerst. We wachten nog steeds tot die sneeuw eindelijk gaat vallen, maar zelfs als dat niet zou gebeuren, worden het vast hele fijne feestdagen. 

 

Ook voor ons zijn daar een paar vrije dagen bij. En het leek ons wel zo handig om even door te geven wanneer we bereikbaar zijn. Dan weet je ook wanneer je antwoord op je mails kunt verwachten. 

 

  • Woensdag 23 december zijn we er tot 12:00
  • Dan zijn we er weer van 28 t/m 30 december
  • Vanaf 4 januari 2016 zijn we weer gewoon bereikbaar

 

We wensen jullie alvast ongelooflijk fijne feestdagen en een wel heel erg fijn 2016!

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Dit was 2015 bij Jimdo

$
0
0

2015 zit er alweer bijna op. Een jaar vol veranderingen. Nieuwe mensen, nieuwe mogelijkheden voor je site, nieuwe vormgeving. We kijken terug op een paar hoogtepunten uit 2015.

Naïda begint bij Jimdo

Het jaar begon met Frank als enige in team Nederland. Gelukkig kwam Naïda er eind januari bij en sinds die tijd kan het dus zomaar zijn dat je je antwoorden in de support van haar krijgt.

Betere SEO met rankingCoach

We weten dat een het voor veel mensen een hele stap is om zelf een website te maken. En dan krijg je ook voor het eerst met SEO te maken: zoekmachine optimalisatie. Daar is al veel over gezegd en geschreven, maar het is toch prettig als iemand je even bij de hand neemt met een takenlijstje. Sinds februari kun je met de rankingCoach aanvulling precies zo’n lijstje voor je website krijgen.

Nieuwe fotogalerij

Nog zo’n cruciaal onderdeel voor een website: goede foto’s. Er zijn veel plekken waar je goede foto’s kunt vinden, als je ze nog niet hebt. En sinds maart kun je die foto’s een stuk mooier op je website laten zien. De nieuwe fotogalerij geeft je meer opties om precies te laten zien wat je wilt, hoe je dat wilt.

Joost begint bij Jimdo

Sinds juni kun je ook mailtjes van Joost krijgen. Met Joost erbij is ons Nederlandse team groter dan ooit! Daar zijn we best een beetje trots op :)


(Trouwens, we willen het team nog verder uitbreiden. Dus mocht je iemand kennen die wel in Hamburg voor Jimdo zou willen werken, dan is dit misschien een leuke vacature voor ze.)

Jimdo krijgt een nieuwe look

In augustus kreeg Jimdo zelf een nieuwe look. We lieten het nieuwe logo zien en brachten meer kleur in onze huisstijl. We hebben plezier in ons werk en dat mag ook best van buitenaf te zien zijn. We denken dat plezier in wat je doet enorm belangrijk is, om succesvol te zijn. Daarom willen we het maken van een website ook zo makkelijk maken, dat het leuk is.

Zet je website onder constructie

Niet elke website wil je meteen zichtbaar hebben. Soms wil je gewoon nog even tijd om zelf te proberen, te knutselen, verschillende versies te bekijken. Zonder dat je bezoekers dat al zien. Sinds oktober kan dat, met de Onder constructie functie.

Onze favoriet: de Jimdo borrels

In november waren we in Nederland onderweg. In 5 dagen bezochten we 5 steden voor een serie Jimdo Borrels. Voor ons een hele leuke, leerzame en gezellige week.

En 2016?

2015 was een jaar vol verandering voor ons. 2016 wordt dat ook. We hebben al het één en ander aan plannen en projecten. Daar zeggen we nu nog even niks over, maar er komt weer heel wat moois op je af komend jaar! 


Voor nu wensen we jullie alvast een heel gelukkig nieuwjaar, we hopen dat al jullie goede voornemens slagen en dat het een jaar wordt waar je tevreden aan kunt terugdenken.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Hoe verwerkt Google je website?

$
0
0
SEO basiskennis

Je hebt een fantastische website gebouwd, maar hij staat nog niet in Google. Dan voel je je toch een beetje het muurbloempje op het schoolfeest: je vraagt je af waarom die coole zoekmachines je niet zien staan. 

 

Google verwerkt dagelijks miljoenen websites. Hoe doen ze dat? En hoe kun je zorgen dat ze de jouwe een beetje meer aandacht geven?

Google indexering

We nemen een kijkje in hoe Google een website indexeert, analyseert en een plekje in de zoekresultaten geeft. En wat je zelf kunt doen om daarbij te helpen.

website indexeren
Indexeren

Net als het telefoonboek vroeger, heeft een zoekmachine een hele lange index van alle pagina’s op alle websites waarvan ze weten dat die bestaan. Je site kan pas in de zoekmachine getoond worden, als hij in die index staat.

Je site in de index krijgen

Voor je site getoond kan worden, moet de zoekmachine weten dat die site bestaat. Technisch gezegd: we willen dat de zoekmachine je website indexeert, opneemt in de index van bekende websites. Dat is de eerste stap. Alle verdere optimalisatie van je website heeft pas zin als de zoekmachine dat ook ziet.

Vertel de zoekmachine over je site

Om de index bij te werken, gebruiken zoekmachines crawlers: zoekrobots die automatisch de hele dag door websites bekijken. Een crawler bekijkt alle informatie op een website die hij kan verwerken; teksten, links, beschrijvingen van afbeeldingen… De crawler is dan alleen maar geïnteresseerd in wat er op de site staat. Het analyseren van die informatie gebeurt later. 

 

Als je site helemaal nieuw is, vindt de crawler je site vanzelf. Maar, als je dat wat wilt versnellen, kun je je site het beste aanmelden via Google Search Console. (Dit programma was eerder bekend als Google Webmaster Tools of GWT) Dat duurt maar even en je bent er dan helemaal zeker van dat er een crawler naar je site komt kijken. Dat voelt toch beter dan afwachten en hopen dat er vanzelf iets gebeurt.

Staat je site al in de index?

Je kunt gemakkelijk zelf checken of je site al aan de index is toegevoegd. Log in op je website en gebruik de functie Google indexering. Je ziet dan alle pagina’s van je site die al in Google’s index staan.

website in de zoekmachine
Analyseren

Als de zoekmachine weet dat je site bestaat, is het tijd om die te analyseren. Het resultaat daarvan is een positie in de zoekresultaten. De pagina’s op je site krijgen een plekje in de zoekresultaten bij goed passende zoektermen.

Welke vragen beantwoordt je site?

relevante inhoud op website

Google kijkt naar een boel verschillende dingen bij het analyseren van een website. De zoekmachine wil weten waar je site over gaat en vooral wanneer jouw site getoond moet worden aan zoekers. Het doel van de analyse is dus om te bepalen bij welke zoekopdrachten jouw site past. 

 

Daar is Google steeds beter in geworden. De algoritmes die Google gebruikt zijn steeds subtieler geworden en snappen beter welke vragen een site beantwoordt en welke bedoeling mensen hebben met een zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld een site over koffie hebt, moet die dan getoond worden als mensen zoeken naar een goede plek om koffie te drinken, of past die beter bij mensen die een koffieleverancier zoeken voor hun eigen café?

website positie zoekresultaten
Positie

Als de zoekmachine klaar is met zijn analyse, snapt hij goed waar je site over gaat en voor welke onderwerpen je site een goed resultaat is. De volgende stap is om te kijken of jouw site voor die onderwerpen belangrijker is dan andere sites die daarover gaan. Zo wordt de volgorde van de zoekresultaten bepaald.

 

Daarvoor gebruikt Google (waarschijnlijk) meer dan 150 verschillende factoren. Sommige daarvan hebben meer invloed dan andere. 

 

Er is helaas geen overzichtelijke lijst van die factoren. Google en andere zoekmachines vertellen niet precies waar ze naar kijken, want ze willen ons geen kans geven om de zoekresultaten oneerlijk te manipuleren. Gelukkig geven ze wel algemene richtlijnen. En SEO professionals doen veel tests om erachter te komen hoe Google informatie op een website verwerkt.  

 

Met die informatie kun je je website optimaliseren: zo aanpassen dat Google goed snapt dat je site belangrijk is voor bepaalde zoekopdrachten. De fijne kneepjes van dat optimaliseren zijn een vak apart, maar je kunt zelf al een heleboel doen:

 

Doe wat onderzoek naar zoekwoorden die mensen gebruiken als ze een website als de jouwe zoeken. 

  • Ga naar de SEO instellingen in je website en geef al je pagina’s een paginatitel en een paginabeschrijving. Gebruik daarin de zoekwoorden die bij die pagina passen. De titel geeft de zoekmachine informatie over de pagina. De beschrijving kan zoekers aansporen om juist op jouw pagina te klikken in de zoekresultaten en niet op een andere pagina.
  • Gebruik op je pagina’s koppen en tussenkoppen en vul de alternatieve beschrijvingen voor je afbeeldingen in.
  • Blijf werken aan de inhoud op je website. SEO kan een manier zijn om meer bezoekers naar je website te brengen. Om daar ook echt iets aan te hebben, moet je ze dan aanspreken met goede, passende, nuttige inhoud. 

 

Als je dus zelf aan de slag wilt, kunnen we je zeker nuttige tips voor je SEO geven.

zoekresultaten bijwerken
Bijwerken

Goed, je site staat in de index. En je hebt aanpassingen gedaan om je site te optimaliseren. En nu? Hoe zie je of dat effect heeft?

Het duurt even voor Google je aanpassingen ziet

Wacht eerst even af. Voordat je veranderingen ziet in de zoekresultaten, moeten de crawlers eerst merken dat je iets hebt veranderd op je website. De volgende keer dat er een crawler langskomt, kijkt die of je website er nog hetzelfde bij staat als bij het laatste bezoek. Hij wil eigenlijk weten: is er een reden waarom ik deze website anders moet laten zien in de zoekresultaten?

 

Hoe vaak de crawlers langskomen om je site opnieuw te bekijken, is voor elke site anders. Google lijkt daar vooral geïnteresseerd in de kwaliteit van de zoekresultaten. Die moeten up to date zijn en goed passen bij de zoekopdracht. Heb je een populaire nieuwssite, met veel bezoekers en elk uur nieuwe inhoud (bijvoorbeeld nu.nl), dan komen de crawlers vaak langs. Als je je website een keer per jaar een beetje bijwerkt, dan zal het volgende bezoek langer duren. 

 

Na het crawlen kan je website hoger of lager verschijnen voor bepaalde zoekopdrachten. Er zijn een boel SEO tools, waarmee je veranderingen precies kunt volgen. Een handige gratis variant komt van Google zelf. In Google Search Console kun je informatie bekijken over de positie van je website. 

 

  • Log in op je Search Console Account
  • Ga naar Zoekverkeer > Zoekanalyse
  • Kies in de balk bovenaan voor ‘Posities’

 

Je ziet nu welke posities je website heeft  voor verschillende zoekopdrachten. Als je website al wat langer bestaat, kan die lijst erg lang zijn: er zijn dan veel verschillende zoekopdrachten waarmee mensen op jouw site uit zijn gekomen. Voor meer overzicht kun je het filter gebruiken bij “Zoekopdrachten”.

 

Verwacht niet dat je website vanuit het niets naar nummer 1 springt. Om daar te komen zul je een boel kleine stapjes moeten zetten en dat kost tijd en moeite. Maar, terwijl je meer bezoekers naar je site trekt en meer inhoud toevoegt, zal ook je positie in de resultaten stijgen.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Support tijdens Pasen

$
0
0

Het voorjaar is begonnen en Pasen staat voor de deur. Mocht je de komende dagen nou vragen hebben over je website, dan is het goed om te weten wanneer we bereikbaar zijn.

 

  • donderdag 24 maart zijn we er gewoon
  • van Goede Vrijdag (25 maart) t/m Tweede Paasdag (28 maart) zijn wij ook vrij
  • vanaf dinsdag 29 maart zitten we weer voor je klaar

 

Natuurlijk wensen we jullie hele fijne dagen!

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Geef elke pagina een eigen achtergrond!

$
0
0

We houden van variatie. En jullie houden daar duidelijk ook van! We kregen vaak de vraag of het mogelijk was om verschillende achtergronden te gebruiken op verschillende pagina’s van een Jimdo website. Dat hebben we dus mogelijk gemaakt. 

Wat kun je met deze nieuwe functie?

Vanaf nu kun je voor elke pagina op je website een eigen achtergrond instellen. Met deze update voor de achtergrond-instellingen kies je je kleur, foto of slideshow voortaan per pagina.

 

Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren verbinden aan verschillende onderdelen binnen je site. Of een productfoto gebruiken op je productpagina. Of een foto van je kantoor op je pagina met de routebeschrijving. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Zo werkt het

Je kunt al meteen aan de slag. De nieuwe mogelijkheden voor je achtergrond zitten al in je website. 

 

  • Ga naar Stijl > Achtergrond en klik op de plus. Je kunt daar nieuwe achtergronden kiezen.

  • Blijf in de achtergrondinstellingen en ga via je navigatie naar een andere pagina van je site. Kies nu een andere achtergrond. Je ziet in de preview meteen hoe die eruit ziet op je site.

  • Na het opslaan zijn je nieuwe achtergronden zichtbaar voor al je bezoekers. 

 

Als je één achtergrond wilt gebruiken voor al je pagina’s, kun je die achtergronden aanklikken in het menu. Klik op het tandwiel en kies: Gebruik deze achtergrond op alle pagina’s. Alle achtergronden die je hebt ingesteld worden dan vervangen. 

Hoe kies je een goede achtergrond?

Met een achtergrond maak je meteen een eerste indruk op je bezoekers. Als je voor een kleur als achtergrond kiest, kies dan een kleur uit je eigen huisstijl. Pas wel heel erg op met felle kleuren: een felle kleur op een groot scherm kan vaak net even wat te veel van het goede zijn. 

 

Kies je voor een foto als achtergrond, kies dan altijd voor goede kwaliteit foto’s. Probeer foto’s te gebruiken van minstens 2000 pixels breed. Liggende foto’s werken ook beter dan staande foto’s.

 

Gebruik je je foto’s in een slideshow, dan is het goed om de focus van elke foto op dezelfde plek te hebben. Een mooi voorbeeld is de site van Inizo, met foto’s van het team op de achtergrond.

Waar vind je goede foto’s?

Als je nou zelf (nog) geen goede foto’s hebt, dan kan het handig zijn om te werken gratis stockfoto’s. Er zijn een boel sites waar je gratis goede kwaliteit foto’s kunt krijgen. De fotograaf heeft die foto dan vrijgegeven aan het publieke domein: hij heeft afstand gedaan van zijn copyright. 

 

Zulke foto’s kun je prima gebruiken. Soms als achtergrond en blikvanger, soms als overbrugging tot je eigen foto’s klaar zijn. Een paar van onze favorieten zijn: Pixabay, Fotolia, Unsplash, Stock Snap en Little Visuals

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Vul je website sneller met een vaste paginaopbouw

$
0
0
Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Als je voor het eerst een website maakt, is er veel om te leren. Dat willen we een beetje makkelijker maken: met een vaste paginaopbouw vul je je website sneller en krijg je gemakkelijk structuur in je site.

Wat is een paginaopbouw?

Op elke pagina op je Jimdo website gebruik je elementen om de pagina met inhoud te vullen. Vanaf nu kun je bij elke nieuwe pagina kiezen voor een paginaopbouw: de pagina wordt dan gevuld met voorbeeld-elementen. Je hoeft er alleen nog je eigen teksten en foto’s in te zetten. 

 

Er zijn paginaopbouwen voor verschillende soorten pagina’s op je site: Home, Over ons, Diensten, Contact en Fotogalerij.

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Hoe gebruik je een standaard paginaopbouw?

Als je een nieuwe pagina op je site aanmaakt, kun je vanaf nu meteen kiezen voor een standaard paginaopbouw. Klik je op dat bericht, dan kun je een opbouw uitkiezen en zie je hoe die er op je pagina uitziet. 

 

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Bevalt dat? Dan klik je op “Gebruiken”. 

 

Als je toch nog een andere opbouw wilt bekijken, klik je op “Terugzetten”. Je komt dan terug in het menu en er is nog niks aan je pagina veranderd. 

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Kun je zo’n paginaopbouw nog aanpassen?

Natuurlijk! Met een standaard paginaopbouw kun je een pagina snel vullen. Maar je hebt natuurlijk nog steeds alle vrijheid: haal elementen weg, voeg nieuwe toe, verander ze van plek...  

 

Een paginaopbouw is een snelle start. Je kunt ze gebruiken om pagina’s snel te vullen of om snel meerdere pagina’s te maken met exact dezelfde opbouw. Dat helpt om je design consequent te houden door de hele website heen. 

 

In een paginaopbouw staat voorbeeldinhoud om een idee te geven van hoe een pagina gevuld kan worden. Met je eigen materiaal en creativiteit kun je daar natuurlijk inhoud in zetten die veel beter bij jouw eigen verhaal past.

Frank van Oosterhout - Jimdo Nederland

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Bewerk je foto’s nu direct vanuit je website

$
0
0

Goede foto’s maken goede websites. En fotobewerking zorgt voor betere foto’s. Dat klinkt toch als een recept voor een betere website? Wij vonden in elk geval van wel. Daarom hebben we de fotobewerkingstool Creative SDK Image Editor van Adobe in Jimdo ingebouwd.

Bewerk je foto's in je Jimdo website
Bewerk je foto's

Foto’s bewerken

Je kunt foto’s direct na het uploaden bewerken. In de elementen Foto, Tekst met foto en Fotogalerij vind je een nieuw icoon. Klik daarop en je vindt een hele serie mogelijkheden. 

 

Werk je vaak aan je site via de Jimdo app? Ook daar kun je binnenkort je foto’s bewerken in het Foto en Tekst met foto element. 

 

En mocht je nou later van gedachten veranderen, dan kun je je foto gewoon opnieuw bewerken. Je hoeft hem dus niet opnieuw te uploaden.

Bewerk je foto's in je Jimdo website
Kies verschillende effecten voor je foto's

Dit kun je doen

Met deze nieuwe optie kun je tekst in je foto zetten, kleuren aanpassen, de foto anders uitsnijden, filters toevoegen en nog een heleboel meer. (we zijn er zelf groot fan van)

 

De beste manier om het eens rustig te testen, is met een foto op een verborgen pagina. Uploaden, bewerken en alle opties uitproberen. Haal wel vooraf vast koffie, want als je eenmaal bezig bent, kan het zomaar zijn dat je een tijdje aan het spelen bent.

Frank van Oosterhout - Jimdo Nederland

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Responsive designs - je website passend op elk apparaat

$
0
0
responsive design Jimdo

Hoe bekijk je je website normaal gesproken? Op je laptop? Op je telefoon? Of spring je heen en weer tussen verschillende apparaten, net hoe het op dat moment uitkomt? Dan wil je dus ook dat je website er op al die apparaten goed uitziet. Dat geldt nu voor alle designs die je bij Jimdo kunt gebruiken.

Een volledige website op het kleine scherm van een telefoon past niet. De tekst wordt dan veel te klein en voor je het weet heb je een verkeerde link aangetikt. Daar is wat op verzonnen: responsive design. Met responsive design past je website zich aan de schermgrootte aan en worden losse onderdelen nog steeds leesbaar weergegeven. Ook op het kleinere scherm van een telefoon.

 

We zijn al een tijdje bezig met het bijwerken van alle designs in Jimdo. En nu kunnen we aankondigen dat elk design, van Amsterdam tot Zurich, in een responsive versie voor je klaar staat. Als je je design dus nog niet hebt bijgewerkt, staat er nog wat moois op je te wachten.

responsive design Jimdo

Die update is te gebruiken met alle designs die de naam van een stad hebben. Oudere designs gebruikten cijfercodes als naam. Als je er nog zo één gebruikt, kun je overstappen naar één van de nieuwe. Dan krijg je meteen de responsive versie.

Wat houdt de responsive update in voor je website?

De inhoud van je website wordt op verschillende schermgroottes goed weergegeven, dus geen priegelige menu’s meer, geen afgesneden foto’s en geen samengepropte knoppen.

 

  • Je website gebruikt dezelfde vormgeving op alle apparaten: dezelfde kleuren, lettertypes en achtergronden. Er is dus geen aparte mobiele weergave, maar overal dezelfde website met je eigen huisstijl.
  • Google vindt het makkelijker om je website te verwerken, omdat er geen aparte mobiele website is. Hoe hoog je in resultaten komt, hangt van de inhoud af, maar je maakt het Google wel zo makkelijk mogelijk. 
  • Informatie in je footer en zijbalk wordt nu ook op mobiele apparaten weergegeven.
  • Afrekenen in je webwinkel gaat nu een stuk soepeler voor mobiele bezoekers.
  • Als je eerder de mobiele startpagina gebruikte, komt daar nu je responsive website voor in de plaats.

 

Hoe gaat de overstap?

Je hebt misschien al een melding in je site gezien dat er een update is voor je design.

 

Responsive update Jimdo

Als je op die melding klikt, krijg je te zien hoe je site eruitziet na de update. Met de symbolen rechts bovenin kun je ook van apparaat wisselen om je site op een telefoon of tablet te bekijken.

Responsive preview Jimdo

Dan is het nog maar één klik op 'Opslaan' en je site is weer helemaal bij.

Frank van Oosterhout - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

6 nieuwe betalingsmethodes voor Jimdo webshops

$
0
0
Jimdo webwinkel betaalmethodes

De feestdagen komen eraan. Tijd om je webwinkel klaar te maken voor meer klanten. Goed nieuws, je kunt het voor je klanten nu een stuk makkelijker maken om hun bestelling te betalen. 

Vanaf vandaag kun je 6 nieuwe betalingsmethodes toevoegen aan je webwinkel. Laat je klanten bijvoorbeeld betalen met credit card of iDEAL.

iDEAL

iDeal or no deal. Wel eens gehoord? iDEAL is de standaard voor online betalingen in Nederland. In de eerste helft van 2014 werd 53% van de online bestellingen in Nederland met iDEAL betaald.


Voor Nederlandse Jimdo webwinkeliers was iDEAL dan ook de meest aangevraagde functie. En terecht, je klanten verwachten dat ze met iDEAL kunnen betalen. Vanaf vandaag kun je dat voor ze mogelijk maken.

Mollie

We zijn er ook dus erg blij mee dat we iDEAL nu kunnen aanbieden als betalingsmethode in Jimdo webshops. We werken daarvoor samen met de Nederlandse betalingsaanbieder Mollie. 

 

Mollie is een betalingsaanbieder voor online betalingen. Via Mollie kan Jimdo meer betalingsmethodes aanbieden. Omdat Mollie gespecialiseerd is in online betalingen, weet je ook zeker dat je aan de wettelijke regels voor betaling voldoet.


6 nieuwe betalingsmethodes

Via Mollie kun je nu deze betalingsmethodes aanbieden in je webwinkel:

 

iDEAL - Bancontact / Mister Cash -Credit card - paysafecard - SOFORT - Overschrijving

Hoe zet je die betalingsmethodes in je Jimdo webshop?

Het koppelen van Mollie aan Jimdo is eenvoudig.

  • maak een account bij Mollie
  • kies welke betalingsmogelijkheden je wilt accepteren
  • je krijgt dan een code van Mollie
  • ga naar je Jimdo webshop en kies Instellingen -> Webwinkel -> Betalingsmogelijkheden
  • kies Mollie en plak je code in het veld
  • vink de betalingsmethodes aan die je bij Mollie hebt geactiveerd
  • klik op Opslaan

Gegarandeerde betalingen

Als webwinkelier wil je zeker weten dat een product ook betaald is. Hoe sneller je dat weet, des te sneller kun je je producten ook versturen. Betalingsmethodes die meteen een gegarandeerde betaling bieden zijn dus goed voor de winkelier en geven je de kans om extra snelle service te bieden aan je klanten.  

Als je je webwinkel op Nederlandse klanten richt, is het daarom slim om iDEAL aan te bieden. iDEAL biedt meteen gegarandeerde betalingen. Bancontact / Mister Cash is een goede keuze, als je meer klanten uit België hebt. Ook dat systeem geeft je meteen zekerheid dat een bestelling betaald is.


Je kunt ze natuurlijk ook allebei toevoegen en je op het hele Nederlandstalige gebied richten.

Like dit artikel:

Deel dit artikel:

frank van oosterhout

Frank van Oosterhout

Jimdo all-rounder


Eep: 'Ik leer hier zoveel van!'

$
0
0

Het is niet eens heel lang geleden dat communicatie nog per brief ging. Leuk om te krijgen en leuk om te versturen. Maar wie neemt er nog de tijd om een brief te schrijven? We krijgen al kramp in onze handen bij het schrijven van de vakantiekaartjes. Alle andere communicatie lijkt tegenwoordig via email of WhatsApp te gaan. Voor iets creatiefs als zelf ansichtkaarten ontwerpen is geen ruimte meer. 

 

En toch is dat precies wat Eep Seeber doet. Samen met zijn rode kater Frits ontwerpt hij kaarten die hij verkoopt in zijn webshop eepcards.nl en aan winkels die de Eepcards verkopen. En hij leert nog elke dag bij.

eepcards.nl
Eep met zijn site Eepcards.nl

Anischtkaarten in de digitale tijd

“Ja, stom hè?” lacht hij, als ik hem vraag hoe hij erbij komt om dan toch kaarten te maken. ”Maar ik zie nog steeds heel veel kaarten verkocht worden. Ondanks al het digitale verkeer. Mensen vinden het gewoon leuk om een kaart te krijgen. En dat zal ook niet verdwijnen.”

 

Vanuit een zolderkamer in Amsterdam werkt Eep aan nieuwe collecties. “Vaak worden het toch wel ontwerpen die met natuur te maken hebben. Dan gaat het eerst maar op buikgevoel. Ik probeer een leuke combi te maken tussen een dier en een kleur. Maar je kunt eindeloos door blijven gaan, dus mijn grootste ijkpunt is toch een goede combi tussen het dier en de kleuren op de kaart. Het voordeel is, ik heb maar zoveel vakken in de kaartenmolen, dus ik moet kiezen. Zou de klant dit een leuke vogel vinden of niet?”

 

Uit de serie met honden die Eep maakte, herkenden we meteen onze Jimdo kantoorhonden Wim, Charlie en Moya. 

Geen kunstje doen

Zo gaan er jaarlijks meerdere collecties Eepcards van de designtafel naar de drukker. In dozen komen ze dan terug naar Eeps appartement. Een deel blijft in huis voor de verkoop op zijn website eepcards.nl. “Ik kijk altijd zo snel mogelijk wie er bestelt. Ze krijgen natuurlijk een automatisch mailtje dat het in behandeling is en een mailtje als de kaarten op weg zijn. Die heb ik zo persoonlijk mogelijk gemaakt. Ik wens ze veel plezier met het blij maken van andere mensen met een kaartje. Vaak stuur ik er zelf nog een handgeschreven kaartje bij als bedankje. En soms een kortingscode of andere leuke verrassing.”

 

“Hele leuke mensen kopen mijn kaarten. Alleen maar hele leuke mensen. Heel spontaan.” Eep grijnst. “Nee, maar het is wel zo. Ik sta zelf in een winkel waar we mijn kaarten ook verkopen, dus ik zie een beetje wie ze koopt. Dat heeft weinig invloed op hoe ik werk aan de kaarten. Je kunt er een beetje op inspelen, maar ik maak ze niet heel bewust voor een doelgroep. Dan ga je een kunstje doen.”

Eepcards
Eep pakt kaarten in

Kaarten om te zoenen

“Ik vind het belangrijk dat klanten vooraf een idee krijgen van de kwaliteit van het papier en hoe het gedrukt is. Een tijdje had ik een aanbod dat bezoekers op mijn website een gratis kaartje konden bestellen, zodat ze het konden voelen. 

 

En toen kwamen er ineens 200 gratis bestellingen in een week. Bleek dat mijn pagina gedeeld was op een site voor penvrienden. Dus die kwamen allemaal gratis kaartjes bestellen. Hartstikke leuk, maar voor mij als ondernemer niet wat ik wilde. Dat was gelukkig net met Valentijnsdag, toen de post een actie had dat je in plaats van een postzegel een lipstickzoen kon gebruiken. Zat ik ineens 200 kaarten te zoenen. Maar daar leer je ook weer van.”

Eepcards
Eep maakt kaarten om te zoenen

Twee dagen per week werkt Eep in een winkel. Drie dagen besteedt hij aan eepcards.nl. “Het was helemaal niet mijn droombaan. Ik wilde danser worden. Maar ik ben toch als modeontwerper naar de kunstacademie gegaan. Daarna deed ik eerst wat freelance werk en toen werd ik illustrator. Ik heb nog een tijdje gewerkt bij IKEA als decorateur. Toen ik daar ontslag nam om met de kaarten aan de slag te gaan, miste ik collega’s. Nu combineer ik Eepcards met werken in een winkel. Nu heb ik het allebei.”

Ondernemen is beginnen en verbeteren

“Ik wist helemaal niks over hoe je zoiets begint. Ik ben gewoon maar op de fiets gestapt en door de stad gaan rijden. Leuke winkels bezoeken met een stapel kaarten onder mijn arm, of ik de eigenaar kon spreken. Het was echt heel basic toen. Ik ben geen vertegenwoordiger en in de eerste weken was het best spannend, maar ik leerde al snel het ‘hoe en wat’. Ik had veel leuke en positieve reacties van de winkeliers en daar kwamen al snel bestellingen uit. Dus nu staan er al heel wat Eepcards kaartenmolens in winkels.

 

Soms wilde een winkel wel kaarten kopen, maar tegen een lagere prijs. Ik wilde heel graag mijn kaartenmolen daar neerzetten, maar ik zou er nauwelijks op verdienen. Dat maakt je wel heel onzeker de eerste keer. Moet je dat dan doen? Eén keer ben ik gezwicht, heb ik toch tegen een lagere prijs verkocht, maar daar had ik al heel snel spijt van. Dat zou ik nu niet meer doen. Mijn product is meer waard." 

Eepcards kaartenmolen
Een kaartenmolen vol Eepcards

En toen kwam er een gelukje. Een winkel in Amsterdam bestelde een hele serie kaarten via de webshop. “Dat bleek een agentschap voor andere winkels te zijn. Via hun kwam in contact met een agentschap. Die sprak ik voor het eerst op een beurs. Mijn kaarten lagen al op de stand, om te zien hoe mensen erop reageerden.” Tegenwoordig is het de agent die de winkels langs gaat. “Die kan dat beter dan ik. Ik wil gewoon mijn product maken, nieuwe dingen ontwerpen.”

Automatiseren en persoonlijk zijn

De website blijft Eep wel zelf bijhouden. “Mijn contract bij een andere aanbieder liep af en ik was niet zo tevreden, want ik zat heel erg vast aan hun beperkingen. En toen zag ik een Jimdo reclame op AT5 voorbij komen en ik werd heel enthousiast van jullie. De diversiteit aan templates vond ik heel fijn en dat je dan toch je eigen vormgeving kunt maken. Even kijken in de preview hoe het is en daarna de boel helemaal omgooien.

 

Ik heb mijn shopberichten voor een deel geautomatiseerd, maar wel met teksten zoals ik ook echt ben. Dat zie ik ook terug in de reacties, dat mensen dat leuk vinden. Dat vind ik ideaal alséénspersoonsbedrijf. Zolang het kan doe ik zoveel mogelijk zelf en persoonlijk.”

 

“Zou ik het weer doen? Ja! Zeker weten! Ik heb echt wel fouten gemaakt, zeker in het begin, maar daar heb ik van geleerd. Dat zou ik nu niet meer fout doen. En ik word er zo blij van dat mensen het leuk vinden om om te kopen wat ik gemaakt heb.”

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Zo ontwerp je snel een website - 8 tips

$
0
0
website shortcuts

Je wilt een website. En je wilt hem zelf maken. En daar wil je geen weken mee bezig zijn. Later bijwerken kan altijd nog. Nu wil je gewoon snel een goede versie hebben staan, zodat je verder kunt met je bedrijf, je project of met andere dingen die belangrijk zijn in je leven. 

 

Dat kan. We hebben een serie tips en trucs verzameld waarmee je snel naar een goede eerste versie van je site komt. Al deze keuzes kun je later nog bijwerken, maar ze helpen om belangrijke keuzes snel te maken, met kennis en slimme tools van andere mensen. Zie het als website tips voor drukke mensen :)

1. Kies snel een webdesign

Een website ontwerpen gaat snel met een design (ook wel template) van Jimdo. Er zijn er nu 40, maar als je snel wilt starten, hoef je ze niet allemaal te bekijken. Je kunt ook meteen beginnen met de 3 meestgebruikte Jimdo designs: Zurich, Berlin en Rio. 

 

Met Zurich heb je een ontwerp met een grote ruimte voor een foto bovenin. De inhoud daaronder heeft veel breedte. Zurich levert overzichtelijke websites op. Goed voor portfolio’s en meertalige websites . 

 

Berlin heeft een smaller inhoudsgedeelte. Je ziet dus meer van de achtergrondfoto. Berlin heeft een overzichtelijke navigatie en je kunt met goede foto’s meteen een goede indruk maken op je bezoekers.

 

Rio is een goed design voor fotosites. Op de homepagina is veel ruimte voor een grote foto, waar je je logo overheen kunt zetten. Het ontwerp van de andere pagina’s heeft een kleinere foto bovenin en dus meer aandacht voor de inhoud van de pagina.  

 

Die 3 website templates geven je altijd een goede start. En als je later toch een ander design wilt, kun je gemakkelijk overstappen.

Tip: Al onze designs zijn intussen responsive. Je site ziet er dus ook goed uit op telefoons en tablets. Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je overstappen naar de nieuwste versie.

Website ontwerpen

2. Gebruik een standaard website layout

Als je een nieuwe pagina maakt, kun je nog alle kanten op. Wil je snel aan de slag met een website layout, dan kun je een standaard indeling van ons gebruiken. Die optie krijg je bij elke nieuwe pagina die je maakt.

 

Je pagina wordt dan gevuld met verschillende elementen met voorbeeldinhoud. Je hoeft dan alleen de voorbeeldinhoud nog te vervangen en je hebt een mooi ingedeelde webpagina. Natuurlijk kun je daar ook weer onderdelen aan toevoegen of juist weghalen. De vrijheid blijft, maar je kunt sneller starten.

 

Wel zo handig om dezelfde layout op meerdere pagina’s te gebruiken. Dat geeft je site een consequent design. Bezoekers zijn daar blij mee.

layout webpagina maken

3. Kopieer pagina’s en werk sneller

Als je eenmaal een goede layout hebt, kun je die gemakkelijk kopiëren met JimdoPro of JimdoBusiness. In het navigatie menu vind je een naast de pagina een kopieer-knop. Klik daarop om een exacte kopie van de pagina te maken. Denk eraan dat je niet alleen de inhoud, maar ook de SEO instellingen van de kopie aanpast. 

 

Je kunt dit ook doen met een blogpost. Maak eerst een goede opbouw en kopieer die als je een nieuwe blogpost wilt schrijven. Je hoeft dan de kopie alleen nog met nieuwe inhoud te vullen.

kopie webpagina maken

4. Gebruik een kleurenpalet voor je huisstijl

Alle kleuren zijn in te stellen via Stijl. Als je eigen huisstijl nog niet af is, kun je voorlopig werken met een kant-en-klaar kleurenpalet voor je vormgeving. Verschillende websites bieden gratis kleurenpaletten aan, met kleuren die goed samen passen. Op de sites vind je de kleurcodes, die je op je Jimdo website weer kunt gebruiken. 

 

Bij ColorHunt en DesignSeeds vind je kant en klare kleurenpaletten. Of, als je al één van je kleuren weet, kun je die invoeren bij Pictaculous of Adobe Color CC. Je krijgt dan voorstellen voor kleuren die daar goed bij passen. 

 

Maak het niet te gek met kleuren. Het is zonde als je vormgeving afleidt van de inhoud. Een goede huisstijl gebruikt meestal maar 2 tot 3 kleuren.

kleuren huisstijl website

5. Gebruik goede foto’s

Foto’s zijn belangrijk voor je website. Maar, ook als je camera in een hoekje stof ligt te verzamelen, kun je nog steeds met je website verder. Er zijn veel sites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt vinden, die je zo voor je website kunt gebruiken. 

 

Je kunt zulke gratis ‘stockfoto’s’ downloaden op de sites hieronder.  Die kun je dan als tijdelijke oplossing op je website gebruiken als je nog geen eigen foto’s hebt. Let er wel altijd goed op of de foto’s rechtenvrij te gebruiken zijn. 

 

Een paar opties:

 

Unsplash: een site vol met goede foto’s met een hoge resolutie. Goed voor foto’s en inspiratie. De foto’s op Unsplash zijn gratis en rechtenvrij.

 

Death to the Stock Photo: wil je een wat artistiekere uitstraling, dan zou je hier wel eens heel goed kunnen zitten. De foto’s zijn ook gratis en rechtenvrij en op de site is een heldere Engelse uitleg te vinden over wat wel en niet mag. 

 

Pixabay: met meer dan 730,000 foto’s en illustraties moet hier toch iets bij zitten dat past voor je website. Op Pixabay vind je ook advertenties voor andere stockfoto’s.

Tip: Grote foto’s zijn ook grote bestanden. Het laden duurt dan wat langer. Als je de foto maar klein wilt laten zien, kun je het bestand verkleinen met tools zoalsTinyPNG of TinyJPG.

6. Vind de beste lettertypes voor je website

Het beste lettertype voor je website hangt af van je huisstijl en wat je wilt uitstralen. In Jimdo kun je kiezen uit Google Web Fonts: een set van 800 lettertypes. Andere webdesigners hebben daar al veel mee gewerkt en hebben goede combinaties van lettertypes verzameld. 

 

Hieronder vind je meerdere sites met goede lettertypes voor leesbaarheid en uitstraling op je website. 

 

FontPair: heeft een goede lijst van lettertype combinaties uit Google Web Fonts, gesorteerd op verschillende types. En je kunt er je eigen tekst in plakken, om te zien hoe die eruitziet in dat lettertype. 

 

25x52 Initiative: dit project biedt inspiratie voor lettertype combinaties met stukjes uit oude fabels. De lettertype komen ook uit Google Web Fonts. Die kun je dus bij Jimdo ook kiezen. 

 

Typ.io: is een soort museum van mooie websites, met informatie over de lettertypes die daar gebruikt worden. Je kunt er ook sorteren op verschillende types. En wat jij het beste lettertype vindt, kun je op je eigen website gebruiken.

beste lettertype website

7. Gebruik icons voor je website

Veel websites gebruiken icons: kleine afbeeldingen of illustraties. Ze geven karakter aan je website en werken goed als ondersteuning bij je tekst. Icons kunnen je website voor bezoekers veel helderder maken. 

 

Als je zelf geen illustrator bent, kun je alsnog voor je website icons gebruiken. Er zijn verschillende sites waar je rechtenvrije, gratis icons of icon sets kunt downloaden.

 

Iconmonstr: heeft meer dan 3.000 gratis icons om uit te kiezen. Je kunt nog zelf beslissen in welke kleur je elk icon wilt gebruiken. 

 

Flaticon.com: heeft een enorme verzameling van gratis icon sets. Wel goed om te weten dat een vermelding van de maker verplicht is. 

 

Flaticons.net: een ruime set met icons, waar je zelf de kleuren van kunt instellen.

website icons

8. Laat je inspireren door de mooiste websites

Webdesign heeft trends, net als mode en muziek. Wat we 5 jaar geleden mooie websites vonden, zien we nu misschien heel anders. En hoe meer websites je ziet, des te duidelijker wordt het wat je zelf mooi vindt. 

 

Voor wat inspiratie kun je bijvoorbeeld terecht op onze pagina met website voorbeelden. Daar vind je een selectie van de mooiste websites die met Jimdo gemaakt zijn. Je ziet er steeds bij welk design de site gebruikt.

Al deze tips zijn bedoeld om je sneller bij de website te krijgen die je wilt hebben. Gebruik ze! En terwijl je daarmee bezig bent, zie je vanzelf meer mogelijkheden en leer je bij. Het mooie van een Jimdo website, is dat je altijd weer kunt veranderen.

Frank - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder

Basisprincipes van webdesign

$
0
0

Je ziet ze elke dag. En je hebt vast favorieten die je steeds weer bezoekt. Maar hoe kun je nou zelf een goede website ontwerpen? 

 

Als je aan je website begint, heb je miljoenen keuzes. Alles kan. En toch gebruiken succesvolle webdesigners vaak dezelfde principes als ze een website ontwerpen. Zo maken ze websites die er mooi uitzien en makkelijk te gebruiken zijn. En dat doen ze niet zomaar: uit onderzoek van Google blijkt dat bezoekers houden van simpele en bekende designs. 

 

In dit artikel kijken we naar een aantal basisprincipes van webdesign. Natuurlijk is daar nog veel meer over te zeggen, maar hiermee heb je alvast een goed begin en misschien wat meer houvast voor je eigen website.


Te veel keuze

Geef je iemand meer opties om uit te kiezen, dan wordt de kans steeds kleiner dat iemand ook echt kiest. En als ze dan toch kiezen, zijn mensen minder tevreden met die keuze. Dat voelt onlogisch, maar het is wel erg goed om te weten: te veel keuze werkt tegen

 

Het lijkt een goed idee om je bezoekers meteen alle keuze te geven. In de praktijk is dat vaak te veel informatie in één keer en kunnen mensen dan juist niet kiezen. Met het gevaar dat ze je website weer verlaten zonder ergens op geklikt te hebben.

 

Zo kan een pagina eruit zien, met goede keuzemogelijkheden. Het design laat de bezoeker zien wat hij eerst moet lezen en waar hij naartoe kan.

webdesign

Hoe gebruik je die kennis in je webdesign?

  • Kies eerst wat je van je bezoekers wilt. Wil je dat ze je een mail sturen, zich inschrijven voor je nieuwsbrief, iets kopen, naar je muziek luisteren, etc. Wat je ook doet op je website, moet naar dat doel leiden. 

  • Hou je navigatie simpel en kort. Een goede vuistregel is om niet meer dan 6 kopjes te gebruiken. Met meer koppen in je navigatie wordt het al een taak voor bezoekers om te kiezen.
overvolle navigatie
overzichtelijke navigatie
  • Bied alle keuzes op één plek aan. Het is verwarrend om één knop in de zijbalk te hebben en drie andere bij de tekst op je homepagina. In het ideale geval geef je mensen één keuze per pagina. 

  • Verdeel je producten in zinvolle groepen. Als je 25 stropdassen aanbiedt, zet ze dan niet allemaal op één pagina. Bedenk liever een handige onderverdeling. Je kunt dan op losse pagina’sproductoverzichten maken, met alleen producten uit de passende groep.

Visuele hiërarchie

Als je het aantal keuzes hebt verminderd, is de volgende stap om te kijken wat het belangrijkst op een pagina is. Daar krijgen we met visuele hiërarchie te maken. Met formaat, kleur en positie kun je bezoekers laten zien wat het belangrijkst is en waar ze als eerste naar zouden moeten kijken. 

 

Bij het vormgeven van een pagina, wil je de belangrijkste onderdelen het meest laten opvallen in de layout. Minder belangrijke dingen hoeven minder zichtbaar te zijn. Als je voor het eerst een pagina maakt, wil je soms alle onderdelen op de pagina even groot maken. En toch doe je jezelf daar geen plezier mee; het geeft je bezoeker geen richting. 

 

Neem het voorbeeld hieronder. Die pagina geeft je een boel keuzes. Is het de bedoeling dat je contact opneemt? Dat je een shirt koopt? Dat je informatie over de diensten leest? Het is niet duidelijk. En met zes knoppen op de pagina, is het goed mogelijk dat je niet weet waar je moet beginnen. 

webdesign

Hoe zorg je voor visuele hiërarchie?

Wat je toevoegt met visuele hiërarchie is verschil tussen de onderdelen op een pagina. Zo kun je de aandacht trekken naar onderdelen die voor die pagina belangrijk zijn. Als je alles een grote letter geeft, omdat alles belangrijk is, is dat hetzelfde als niks belangrijk maken. 

 

Het punt is juist dat je sommige onderdelen de hoofdrol geeft. We weten al dat bezoekers te veel keuze ingewikkeld vinden. We kunnen dus al keuzes voor ze maken. Visuele hiërarchie heeft dus niet alleen met design te maken, maar ook met de doelen die je voor je website hebt.

 

Een paar hulpmiddelen: 

  • Formaat. Groter = belangrijker. Kleiner = minder belangrijk.
  • Kleur. Meestal hebben we het over kleur als een manier om je site persoonlijkheid te geven. Maar, je kunt er ook aandacht mee trekken. Geef knoppen bijvoorbeeld een opvallende andere kleur dan de rest van de vormgeving. Gebruik dat strategisch; je wilt ook niet te veel onderdelen die de aandacht trekken.
  • Positie. Informatie bovenaan de pagina is belangrijker. En informatie die links staat is meestal ook belangrijker. We bekijken pagina’s meestal in een F of Z patroon

 

Die principes kunnen we toepassen op de voorbeeldpagina die we eerder hadden. Met 6 knoppen op de pagina is het nog steeds wat te veel keuze, maar we kunnen op z’n minst duidelijk maken waar bezoekers eerst naar moeten kijken en wat we van ze verwachten (namelijk een mail sturen).

webdesign

Je kunt dit natuurlijk ook op je eigen website gebruiken. Kijk dan ook naar:

 

  • Koppen. De simpelste manier om hiërarchie in je pagina te krijgen is met verschillende koppen. Gebruik één grote kop (en ook echt maar één) bovenaan de pagina. Als je daaronder veel tekst hebt, kun je die weer opdelen in middelgrote en kleine koppen.
webdesign koppen
Als je de koppen op die manier gebruikt, help je niet alleen je bezoekers. De zoekmachine begrijp ook beter wat er belangrijk is op de pagina. En dat helpt je SEO weer.
  • Begin met een standaard pagina-opbouw. Als je een nieuwe pagina toevoegt, kun je kiezen voor een standaard pagina-opbouw. Daar hebben onze designers al gekeken naar het webdesign, layout, hiërarchie en witruimte staan al klaar. Ze zijn zo opgebouwd dat ze bezoekers goed door de pagina leiden. Je hoeft ze alleen nog te vullen met je eigen teksten en foto’s.

Witruimte

“Witruimte” is de lege ruimte rondom de verschillende onderdelen op een pagina. Die hoeft natuurlijk niet wit te zijn, maar wel leeg.

 

Die lege ruimte is geen verspilling, maar helpt bezoekers om de verschillende onderdelen te herkennen. Het geeft ademruimte aan een pagina en maakt het makkelijker om een website te lezen en te gebruiken. Het is het verschil tussen zoeken in een overvolle, ongeorganiseerde kast en zoeken in een opgeruimde, goed ingedeelde kast. 

 

Witruimte helpt ook om duidelijk te maken welke onderdelen bij elkaar horen. Wat dichtbij elkaar staat, hoort samen. Wat ver uit elkaar staat, zijn verschillende onderdelen. 

 

Hier is de voorbeeldpagina nog een keer, maar nu zonder witruimte.

webdesign witruimte

Zo maak je meer witruimte op je website

  • Met het element Afstand kun je lege ruimte boven of onder een element zetten. 

  • Met het element Kolommen kun je lege ruimte naast een element maken. Je kunt bijvoorbeeld een lege kolom gebruiken tussen twee gevulde kolommen. 
jimdo kolommen
  • Horizontale lijnen kunnen je ook helpen om een pagina op te delen in verschillende stukken.
     
  • Tekst heeft ook ademruimte nodig. Als je je teksten opdeelt in korte alinea’s en er tussenkoppen tussen zet, worden je teksten makkelijker leesbaar. 

 

Het voorbeeld hieronder, van webdesigner Mateusz Widuch, laat zien hoe visuele hiërarchie en witruimte in de praktijk kunnen werken. Door de ruimte tussen de onderdelen ontstaat een rustige pagina. Het is duidelijk hoe de informatie verdeeld is over de pagina en wat de designer wil dat je doet.

webdesign

Bij twijfel, kies voor een simpele website

Bij het ontwerpen van je website maak je steeds keuzes over wat je in je pagina opneemt. Dat wordt een stuk makkelijker als je vooraf je doelen en prioriteiten hebt uitgezocht. Dan weet je goed waar je je bezoekers naartoe wilt leiden. 

 

Goed om te onthouden: voor bezoekers is een simpele website eigenlijk altijd beter. Bied niet te veel keuzes tegelijk aan, zet ze in een logische volgorde en zorg voor voldoende lege ruimte op de pagina, zodat de belangrijke onderdelen opvallen.

Frank van Oosterhout  - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Een nieuw menu

$
0
0

Er is een nieuw design voor onze website-bouwer. Als je de komende dagen inlogt op je website, zie je een nieuw menu. De vormgeving is anders en we hebben ook een paar onderdelen verplaatst. Een makeover voor een onderdeel van Jimdo waarvan we vonden dat het wel wat liefde verdiend had. 

 

Bij het werken aan het menu wilden we vooral dat je er sneller en effectiever mee kunt werken aan je website. De instellingen die het meest gebruikt worden, zijn nu makkelijker te vinden. Wat weinig gebruikt wordt, hebben we verzameld en wat opzij gezet. En omdat we toch al goed bezig waren, hebben we meteen onze systemen bijgewerkt zodat alles nu sneller laadt. 


Dit kun je verwachten: alle nieuwe websites die sinds 3 november gemaakt zijn, hebben het nieuwe menu meteen gekregen. Als je al een website hebt van vóór 3 november, wordt die later in november bijgewerkt. Er komt dus iets moois op je af! We sturen je nog een mail voor we je site bijwerken naar de nieuwste versie.

 

Waarom maken we deze verandering? We hebben veel gekeken hoe Jimdo websites gemaakt en bijgewerkt worden. En we zagen veel dat we makkelijker konden maken, meer gestroomlijnd en fijner om mee te werken. Dat hebben we in een nieuw systeem verwerkt en daarmee zijn we gaan testen. Dat hebben we zelf gedaan en we hebben ook veel mensen met Jimdo websites gevraagd om hun feedback. Misschien zat je daar zelf ook wel bij. In dat geval, nog een keer dankjewel!

Jimdo instellingen menu
De instellingen zitten voortaan links

We weten dat verandering niet meteen leuk is. Je zoekt naar de kaasschaaf op zijn vaste plek en ineens ligt hij in een ander laatje. Argh! Daarom hebben we onze online hulpartikelen alvast bijgewerkt met nieuwe afbeeldingen en uitleg. Dus als je iets onverwachts tegenkomt, is dat een goede plek om even te kijken hoe het zit.

 

Kurt legt uit wat er zoal veranderd is en waarom:


Kurt Lash

Kurt Lash

Kurt is ontwikkelaar hier bij Jimdo. Hij had al verschillende dingen voor alle Jimdo websites verbeterd en leidde het project voor een beter instellingen-menu.



De verbeteringen

“Ja, wat hebben we veranderd? We hebben het menu intuïtiever gemaakt en gezorgd voor een consequente vormgeving door het hele menu heen. Zo wilden we meer overzicht geven. We hebben grote, storende menu’s weggehaald en het menu naar de linkerkant verplaatst omdat mensen het daar verwachten. We hebben de verschillende onderdelen ook eigen kleuren gegeven. Dat helpt om de structuur te herkennen. 

 

En we hebben streng gekeken of alle instellingen wel logisch verdeeld waren. We hebben bijvoorbeeld alle instellingen voor de webwinkel bij elkaar gezet. 

 

Als je instellingen elke dag gebruikt, vonden we dat je die ook altijd bij de hand moet hebben. Bij menu’s die je misschien maar één of twee keer per jaar gebruikt, is het dan niet zo erg als ze wat verder weg zitten. Vergelijk het met de doos met kerstspullen; die staat het grootste deel van het jaar ook uit de weg op zolder.”

Jimdo instellingen menu
Alle instellingen logisch ingedeeld

Wat je kunt verwachten: sinds 3 november krijgen alle websites het nieuwe menu. Als je je website al vóór 3 november had, wordt die later in november bijgewerkt. Je krijgt een mail voor we je site bijwerken.

Vragen

Verandert er iets voor mijn bezoekers?

Nee. Je bezoekers zien precies hetzelfde als vóór deze verandering. Wat we veranderen is het systeem, niet de website die je ermee bouwt.

Wanneer zie ik veranderingen?

Als je je website maakt ná 3 november, heb je meteen het nieuwe systeem. Als je je website al had vóór 3 november, wordt die later in november bijgewerkt.

Hoe kan ik mijn site bijwerken naar het nieuwe systeem?

Ga rustig zitten. Drink een kop koffie. We werken je site vanzelf voor je bij. Je hoeft er niks voor te doen, maar we wilden natuurlijk vooraf wel even melden dat het eraan komt.

Ik wil graag de oude versie houden. Kan dat?

We zijn natuurlijk blij dat de oude versie je bevalt, maar we kunnen die niet voor losse websites actief houden. Neem wat tijd om de nieuwe versie te leren kennen, er is veel goeds in te ontdekken.

Frank van Oosterhout

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder



Sam: 'Het hoeft niet te gaan zoals bij iedereen'

$
0
0

Iedereen wil doen wat hij leuk vindt. Graag. Het liefst de hele dag. Half Nederland fantaseert erover om van zijn hobby zijn beroep te maken. Maar ja, met doen wat je leuk vindt worden de rekeningen niet betaald. Of toch? 

 

Sam Welten werkte als rietdekker en interieurontwerper. Steeds in opdracht van een baas. Aardige baas, hoor, en leuke opdrachtgevers, maar het was toch niet van hemzelf. Het zat hem in de weg dat zijn kennis als houtbewerker altijd in dienst stond van de ideeën van iemand anders. Dat moest toch ook leuker kunnen?


Creativiteit en goede vrienden

“Het was me gewoon niet creatief genoeg. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Eerst als meubelmaker en tijdens mijn opleiding ben ik begonnen met longboards maken. Ik heb lang met mijn vriendin samen gewerkt aan een longboard voor haar." 

 

Na de opleiding begon Sam voor zichzelf als houtbewerker. Onder de naam Bijzonder Hout en Vorm verkoopt hij verschillende houten producten. Na gesprekken met vrienden die veel longboarden en skateboarden zet hij zijn pers weer eens aan het werk voor een zelfgemaakt longboard. En voor dat project begon hij een Jimdo webshop voor longboards: vorm-longboards.nl.

Sam - Vorm longboards
© Foto: Lea Westphal

“Zonder vrienden had ik mijn bedrijf niet kunnen opbouwen. En dat zeg ik ze ook wel, hoor. Mijn werkplaats is een oude paardenstal die ik huur van vrienden. Anderen doen proefritten voor me, kijken mee als ik mijn website maak of komen als figurant opdraven als ik in een TV reclame zit met mijn website.” Hij lacht.

 

“Ik heb best lang geëxperimenteerd met verschillende vormen en afwerkingen voor de boards. Dan vroeg ik vrienden om mee te kijken en testritten te maken. En een week later kwam ik dan weer met een iets ander board, met net weer andere materialen. Of ze nog eens nog wilden proberen."

Sam - Vorm longboards

Stap voor stap naar een eigen bedrijf

"Nooit gedacht dat ik daar mijn beroep van zou kunnen maken. Je denkt er wel over na, maar het is dan best een hele stap om het ook echt te doen. Via een vriend kon ik aan de slag als rietdekker. Dat doen ook niet veel mensen en het was gewoon werk, dus dat neem je dan maar aan. Terwijl ik stiekem van iets eigens droomde.

 

Ik heb nu mijn bedrijfje als meubelmaker. Daarnaast help ik om een oud huis op te knappen. Dat geeft me samen de financiële basis om te doen wat ik leuk vind. En dat is longboards maken. Het mooiste vind ik het moment als ik een mail via de website krijg, en dat iemand heel aarzelend vraagt of het mogelijk is om een longboard er precies zo en zo uit te laten zien. En dat ik dat dan voor iemand mag gaan uitzoeken en gaan maken.”

Sam maakt een longboard

Precisiewerk en goed slapen

“Wat veel mensen niet zien is hoe veel precisie er in een board zit. Ik werk mijn boards af met een fineerlaag en bij al mijn boards loopt er één baan fineer in het midden over de bovenkant van het board. Dat is een soort handelsmerk. Als die laag een milimeter scheef zit, dan zie je dat meteen. Als ik een board met fineer verlijm, kan dat alleen als ik de nacht ervoor goed geslapen heb. Anders heb ik geen vaste hand.”

Het gaat om wat in de praktijk werkt

“Elk board is uniek. En ik zoek er steeds naar hoe ik ze beter kan maken. Hoe het product als geheel beter klopt. Klanten die dat willen, kunnen de wielen en de trucks meteen bij mij bijbestellen. Dus ik ben sinds kort gaan werken met een andere leverancier van wielen en trucks. Die passen gewoon beter bij de houtlook van mijn boards.

 

Maar het geldt ook voor mijn werkplaats. Veel van wat daarin staat heb ik zelf gemaakt. Een werkbank die ik als afstudeerstuk heb gemaakt. Die kun je zo niet kopen.”

Sam maakt een longboard
© Foto: Lea Westphal

“Het is misschien niet hoe je het leert als je bedrijfseconomie studeert, maar het is wat in de praktijk werkt. Ik begin klein en kijk steeds naar een volgend stapje, naar de volgende kleine verbetering. De pers waar ik mijn board in pers heb ik op Marktplaats gekocht voor zijn oud ijzerprijs. Het hoeft niet te gaan zoals bij iedereen, als het maar zo gaat dat ik er zelf plezier bij heb. En dat lukt goed!

 

Er zijn steeds dingen geweest waar ik niet uitkwam. En ik heb ze ook steeds weer opgelost. Dat is de uitdaging als ondernemer, dat je dat steeds weer aangaat. Ook al weet je niet hoe de oplossing eruitziet. Dat je toch steeds weer een weg zoekt om verder te gaan.”

Frank van Oosterhout - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


SEO: optimaliseer het adres van je pagina's

$
0
0
SEO url optimaliseren

We krijgen regelmatig vragen over SEO. Logisch, want iedereen wil natuurlijk dat zijn site goed gevonden wordt in Google. Vandaag kunnen we 2 nieuwe functies aankondigen, die je meer mogelijkheden geven voor de adressen van je pagina’s.

De technische term voor het adres van een pagina is URL. De URL van deze pagina is bijvoorbeeld:

http://nl.jimdo.com/2015/04/21/seo-optimaliseer-het-adres-van-je-pagina-s/

En met die URLs kun je vanaf nu meer doen.

1) Eigen URLs (JimdoPro en JimdoBusiness)

eigen url bij Jimdo

Tot nu toe werd de URL van een pagina altijd bepaald door de naam die je invoerde bij het maken van de pagina. Maakte je een nieuwe pagina met de naam Vragen stellen, dan werd het adres van de pagina:

http://mijn-jimdo-website.nl/vragen-stellen

 

Je eigen URL invoeren kan met JimdoPro en JimdoBusiness. De pagina kan bijvoorbeeld in je navigatie staan als Vragen stellen, maar je kunt het adres veranderen in:

http://mijn-jimdo-website.nl/klantenservice

Wanneer gebruik je dit?

Je kunt een eigen URL bijvoorbeeld inzetten om korte, duidelijke adressen voor je pagina’s te maken. Die zijn makkelijker te delen, te onthouden en in allerlei marketingmateriaal te gebruiken.


Een eigen URL is ook handig als je een pagina een andere naam geeft in je navigatie. Je kunt dan als eigen URL het oude adres instellen, zodat oude links naar de pagina nog steeds werken.

2) URLs doorverwijzen (JimdoBusiness)

url doorverwijzen JimdoBusiness

Ook deze nieuwe functie gaat over de adressen van je pagina’s. Met een doorverwijzing kun je letterlijk bezoekers die naar een URL gaan, naar een andere URL doorsturen. Als ze een adres in hun browser intypen, wordt een andere pagina voor ze geopend.

Wanneer gebruik je dit?

Als je eerder een website ergens anders had en je domein net hebt verhuisd. Je nieuwe Jimdo website heeft misschien een andere structuur en de pagina’s hebben andere adressen. Je kunt de oude adressen doorverwijzen naar de nieuwe adressen.


Zo hou je de waarde die de oude adressen in Google hebben opgebouwd en draag je die over aan de nieuwe adressen.


Je kunt met een doorverwijzing ook gebruiken om korte, deelbare URLs te maken. Als je een zomeraanbieding maakt voor alle zwemkleding in je webwinkel, hoef je het adres van je zwemkleding-pagina niet te veranderen. Je kunt instellen dat bezoekers via http://kledingwinkel.nl/zomer uitkomen bij je zwemkleding.

3) Nieuw SEO menu

En nu we toch met SEO bezig zijn… Het SEO menu is veranderd!


  • Het nieuwe menu geeft je meer overzicht.
  • Je kunt nu met één klik controleren of je site al in Google staat.
  • We gaan het veld voor keywords weghalen *

* Veld voor keywords weghalen? Waarom dan?

De keywords waren ooit een belangrijk onderdeel voor de zoekmachine, maar ze worden al een tijdje niet meer door Google meegenomen als het om je positie gaat. Het veld heeft dus geen nut meer en als we het laten staan is dat alleen maar verwarrend.

 

We halen het veld weg op 18 mei 2015. Je hebt dus nog even tijd om keywords die je hebt ingevuld te kopiëren en op te slaan. Dat kan handig zijn, als je niet meer van elke pagina exact weet voor welke keywords je die wilt laten verschijnen.

 

Als je meer voor je SEO wilt doen, verwerk dan de keywords in je Paginabeschrijving, de Paginatitel en vooral ook in de tekst van de pagina.

frank van oosterhout

Frank van Oosterhout

Jimdo all-rounder



Like dit artikel:

Deel dit artikel:


3 vragen voor een betere website

$
0
0
3 vragen voor een betere website

Als je besluit om een website te maken, kun je natuurlijk meteen in het leuke deel springen: kleuren kiezen, foto’s uitzoeken, lettertypes instellen… Maar, het kan wel eens heel slim zijn om nog even te wachten. 


Er zijn artikelen die je aanraden om 50 tot 100 vragen te beantwoorden voor je überhaupt aan je website begint. Dat gaan we hier niet doen. Maar als je de tijd neemt om deze 3 simpele vragen te beantwoorden - en dan bedoelen we echt zinvol beantwoorden - wordt alles wat je later op je site doet een stuk makkelijker en leuker. En je houdt er een betere website aan over.


Heb je al een website? Geen probleem. Deze 3 vragen kunnen je nog steeds helpen om richting aan je website te geven en om je website op koers te houden.


1. Wie is mijn doelgroep?

Hint: het antwoord is niet ‘iedereen’.

 

Als je je doelgroep goed kent, worden andere dingen vanzelfsprekend. Je kunt makkelijker inschatten of een foto, een tekst of een blogpost past bij de mensen die je wilt bereiken. Misschien denk je nu ‘Jahaaa, natuurlijk ken ik mijn doelgroep, dat zijn mijn klanten.” Vraag je dan eens af of je deze vragen over je doelgroep kunt beantwoorden:

 

  • Weet je wie ze zijn?
  • Wat weten ze al van je product of dienst voor ze bij jou komen?
  • Waar zijn ze nog meer in geïnteresseerd?
  • Welk beeld wil je overbrengen van je product of dienst?

 

Misschien heb je meer dan één doelgroep. Bijvoorbeeld je huidige klanten en een nieuwe groep die je in de toekomst wilt bereiken. Beide groepen komen naar je website, maar ze zijn op zoek naar verschillende soorten informatie. 

 

Als je je doelgroepen goed kent, kun je zorgen dat iedere bezoeker snel de juiste informatie vindt. 

 

  • Nieuwe bezoekers: als ZZP’er of kleine ondernemer, probeer je veel nieuwe bezoekers op je site te krijgen. Het is dan dus belangrijk dat je nieuwe bezoekers goed uitlegt wie je bent en wat je doet. Als die mensen later terugkomen, kennen ze je al en zijn ze misschien meer geïnteresseerd in je contactinformatie.

  • Terugkerende bezoekers: als je regelmatig nieuwe inhoud op je site zet, voor dezelfde mensen, heb je waarschijnlijk veel terugkerende bezoekers. Die komen dan bijvoorbeeld naar je kalender of je blog. Die mensen hoef je niet meer uit te leggen wie je bent, ze willen vooral een zo kort mogelijke route naar je nieuwste inhoud. 

  • Een mix van beide: op een webwinkel of een blog, heb je hopelijk een mix van terugkerende en nieuwe bezoekers. Daar kun je dus een structuur uitdenken die voor beide groepen goed werkt. 

 

In Google Analytics kun je opzoeken hoe de verdeling is tussen nieuwe en terugkerende bezoekers. 

 

Natuurlijk kan het publiek van je website veranderen. Misschien maak je reclame en komen er ineens veel nieuwe bezoekers. Misschien bouw je langzaam maar zeker een vast lezerspubliek op voor je blog. Het is goed om eens in de zoveel tijd te kijken of je website nog past bij het type bezoekers dat je hebt. 


De webwinkel Black Yeti zoekt bijvoorbeeld een balans tussen verschillende doelgroepen op de site. Ze zijn in de eerste plaats een webwinkel. Wie meteen wil kopen, kan dus op de knop klikken en ziet meteen het productoverzicht. Voor terugkerende klanten is er het Black Yeti blog, waar bezoekers fashion tips en trends vinden. 

Jimdo website
De site van Black Yeti

2. Welke drie dingen moeten mensen kunnen doen op je website?

Als je weet wie je doelgroep is, kun je bedenken wat die mensen eigenlijk op je site moeten kunnen doen. 


Sommige ontwikkelaars vragen naar het ‘doel’ van een website. Dat kan vaak een wat te brede vraag zijn. Een doel is nog algemeen: nieuwe klanten winnen, geld verdienen, de wereld veroveren, etc… Allemaal doelen, maar ze helpen je niet om een website te bouwen. 


Andere ontwikkelaars stellen de vraag simpeler: wat wil je dat mensen doen op je website? Het is een simpele vraag, maar hij laat meteen zien hoe je je doel wilt bereiken. Probeer voor jezelf de 3 dingen te benoemen die je van je bezoekers wilt. 


Een paar voorbeelden:

  • inschrijven voor je nieuwsbrief
  • geld doneren
  • producten kopen
  • jou leren kennen
  • je product leren kennen
  • je adres en contactgegevens opzoeken
  • voorbeelden van je werk bekijken
  • je laatste nieuws lezen
  • één van je liedjes downloaden


Voor dingen die niet in je top 3 staan, is best ergens plek op je website. Maar je voornaamste aandacht gaat naar je top 3. 


Krijg je je lijst maar niet korter dan 10 belangrijke dingen? Dan verwacht je waarschijnlijk te veel van je bezoekers. Er is dan het gevaar dat je zoveel opties aanbiedt, dat bezoekers het overzicht kwijt raken en uiteindelijk niks doen. (dat wordt ook wel keuzeverlamming genoemd)


Wat kun je nog meer leren van deze vraag?

De antwoorden helpen bij het stroomlijnen van je site. Dat betekent natuurlijk niet dat je maar 3 dingen kunt aanbieden op je site, maar het helpt wel bij het kiezen. Je legt de nadruk op die 3 dingen, die je zo makkelijk en toegankelijk mogelijk wilt maken op je site. Dat kan je ook helpen om veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals een overvolle navigatie. 


Het helpt enorm om je website eens te bekijken alsof je een bezoeker bent. Wat wil een bezoeker en hoe makkelijk is het om dat te doen? Een site die de wensen van bezoekers volgt, heeft meestal meer succes dan een site die bezoekers dwingt om een bepaalde denkwijze te volgen. 


Daarnaast kun je met deze 3 vragen uitvinden wat je minimale website moet zijn. Welke onderdelen heb je nodig om online te kunnen gaan met je site? En wat kun je later nog wel toevoegen? Zo kun je voorkomen dat je blijft hangen in details die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.

 

Voor stomerij Artistic Dry Cleaners is het bijvoorbeeld belangrijk dat bezoekers weten welke diensten ze bieden en waar ze dat doen. De eerste blik laat je dus de belangrijkste diensten zien. Direct daaronder staat een Google Maps kaartje met het adres en daarnaast de openingstijden: alles wat een klant nodig heeft om zijn volgende bezoek te plannen.

Jimdo website
De site van Artistic Dry Cleaners

3. Welk materiaal heb ik om mee te werken?

Het helpt om vooraf materiaal te verzamelen voor je website. Denk dan aan je logo, foto’s, teksten, etc. Met een overzicht van je materiaal, zie je ook waar nog wat ontbreekt. Je kunt hier opnieuw denken vanuit je ‘minimum website’: wat heb je minimaal nodig om te kunnen starten? 


En, je ziet ook wat overbodig is, omdat het niet past bij je doelgroep of bij wat mensen op je site moeten kunnen doen.

Foto's

Beeld is belangrijk op een website. Goed beeldmateriaal geeft stijl aan de site en maakt meer emotionele verbinding met je bezoekers dan tekst. Met foto’s en afbeeldingen kun je structuur in je pagina brengen, lange tekstblokken opbreken en de aandacht van bezoekers trekken. 


Vraag jezelf bij foto’s wel kritisch af of je foto’s goed genoeg zijn. Via je foto’s maak je indruk op je bezoekers en daar wil je dus een goed beeld neerzetten. 


Denk aan deze foto’s:

  • achtergrondfoto voor je site
  • foto’s van je producten
  • een foto van jezelf of je team

Het kan ook leuk zijn om wat ‘achter de schermen’ foto’s op de site te zetten. Zeker als je bijvoorbeeld een eigen praktijk hebt, kan dat bezoekers een goede indruk geven van waar ze terecht komen. 


Al die foto’s hoef je niet per se zelf te maken. Er zijn een boel websites die gratis rechtenvrije foto’s aanbieden, die je zo kunt gebruiken. Daarnaast is het makkelijker dan ooit om zelf foto’s te maken met je telefoon. Kijk daar wel weer kritisch naar de kwaliteit van je foto’s.

 

Het beste resultaat krijg je als je door je hele site foto’s gebruikt met dezelfde kleuren en dezelfde stijl. 

Website foto's
Voorbeelden van rechtenvrije foto's

Tekst

Wie schrijft, die blijft. Maar, op je website hoeft dat niet zo te zijn. Je kunt je teksten steeds bijwerken en aanpassen. 


Teksten op websites zijn een vak op zich. Er is vaak veel te vertellen, maar bezoekers nemen lang niet altijd de tijd om veel te lezen. Verdeel je teksten dus in ‘hapklare brokken’: korte alinea’s, met elk maar één onderwerp. Door elke alinea een eigen kopje te geven, maak je de tekst op de pagina nog toegankelijker. 


Met zo’n opbouw kun je informatie op je website zetten, de zoekmachine tekst geven om te lezen en het je bezoekers toch zo makkelijk mogelijk maken. Als je tekst eenmaal online staat, loop er dan nog eens doorheen: klopt je tekst met het doel van die pagina? Zitten er zinnen in die afleiden van dat doel? Is dat erg?


Schrijf niet al te veel vóór je aan je site begint. Tekst die er in Word prima uitziet, kan op een website al gauw te lang zijn.

Extra's

Tekst en beeld zijn de basis voor een website. Als je die hebt, kun je kijken waar je dat nog wilt aanvullen:


  • logo
  • video’s
  • nieuwsbrief
  • social media
  • beoordelingen van klanten


Vaak zijn dit geen onderdelen die je helpen met de 3 belangrijkste dingen voor je website. Ze zorgen wel voor een goede context, voor meer persoonlijkheid en betrouwbaarheid.


Soms zijn het ook onderdelen waar je ongemerkt meer aan gehecht bent dan nodig is. Als ze je helpen om je site beter te maken, moeten ze natuurlijk blijven. Als ze eigenlijk alleen voor afleiding zorgen, is het beter om ze weg te halen. (dat is lang niet altijd een makkelijke keuze)  


Een goede website blijft in beweging. Je hoeft dus niet alles meteen helemaal klaar te hebben, maar je kunt blijven aanvullen en verbeteren. Met een goed plan voor je website, wordt dat een stuk makkelijker en leuker!

Frank van Oosterhout - Jimdo

Frank van Oosterhout

Jimdo all-rounder


Wordt aan gewerkt! Je website onder constructie

$
0
0
Jimdo website onder constructie

Een Jimdo website staat meteen online. Maar, wat als je daar nog niet helemaal klaar voor bent? Misschien zoek je nog een foto, wil je je teksten nog aanscherpen of is het belangrijk dat iemand anders er eerst nog even kritisch naar kijkt. 


Daarom hebben we een nieuwe functie toegevoegd: Onder constructie. JimdoPro en JimdoBusiness websites kun je nu Onder constructie zetten, terwijl je er achter de schermen hard aan werkt.


Zet je website op Onder constructie

Met de Onder constructie modus haal je je website tijdelijk offline, terwijl je eraan werkt. Als je bent ingelogd, zie je de website gewoon zoals je hem kent. Maar, je bezoekers zien een heel ander scherm, met daarop een korte tekst die je zelf kunt aanpassen.

Jimdo website onder constructie

Je kunt de Onder constructie modus aanzetten via Instellingen > Website > Onder constructie. Je kunt daar de kop en de tekst aanpassen voor je Onder constructie pagina. Je hebt ook de keuze om een contact-knop te laten zien of niet, en kunt instellen naar welk mailadres die berichten gestuurd worden. 

 

En als je website er klaar voor is, zet je de Onder constructie modus weer uit en kunnen je bezoekers de uiteindelijke site bekijken.

 

Ben je niet zeker of je klaar bent om je site zichtbaar te maken? Stel jezelf dan deze 3 vragen voor een betere website.

Wat gebeurt er met je SEO als je site offline is?

Als je site offline is, kan Google de inhoud van de site niet zien. Er is op dat moment dus geen waarde voor bezoekers en Google zal de site niet prominent in de zoekresultaten tonen. Het is daarom beter om de Onder constructie modus alleen te gebruiken voor volledig nieuwe websites. 


Voor een bestaande site kan is het slecht voor je positie in de zoekmachine om hem tijdelijk offline te halen. Hoe sterk dat effect is, hangt af van hoe lang de site offline is. Als je een weekend rustig aan de site wilt werken, is er goede kans dat Google dat niet eens merkt. Maar, als je je site voor langere tijd offline haalt, heeft dat effect op je zichtbaarheid.

JimdoFree site onder constructie

Heb je een JimdoFree website? Dan kun je je nog steeds rustig aan je site werken. Zet bijvoorbeeld de hele site tijdelijk achter een wachtwoord en schrijf op de home pagina een kort bericht wanneer de site weer online komt.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo Allrounder


10 Jimdo websites met design Barcelona

$
0
0
Jimdo websites design barcelona

Eén van de eerste stappen bij het maken van je Jimdo website, is het kiezen van een design. Die keuze bepaalt waar de verschillende onderdelen van je site komen te staan en wat voor type navigatie je site heeft. 


Vandaag bekijken we het design Barcelona. We kijken naar 10 websites die Barcelona gebruiken voor hun website en hoe ze het design goed inzetten.


Dit is design Barcelona

Jimdo websites design barcelona

De meeste websites die met design Barcelona werken, gebruiken grote, opvallende foto’s om de aandacht te trekken. De rest van de opmaak houden ze dan eerder rustig en functioneel. Er zijn dan ook veel kunstenaars en webwinkels die met Barcelona werken. 


Barcelona is een veelzijdig design. Je kunt het heel minimalistisch gebruiken of volstoppen met inhoud. Een paar veranderingen in de stijl editor, een paar andere foto’s, een nieuwe achtergrond en je site heeft een volkomen ander uiterlijk. 


  • veel ruimte voor een logo bovenaan de pagina. Als je een goed logo hebt, kun je het in dit design ook goed laten zien. 
  • ruimte voor een opvallende achtergrondfoto. Je achtergrond is hier goed zichtbaar, dus het is de moeite om een foto met een hoge resolutie te gebruiken (minstens 2000px  breed). Wil je meer rust, dan kun je die makkelijk inbouwen door een effen kleur als achtergrond te gebruiken.
  • verschillende varianten met en zonder de gekleurde balk bovenaan. Met de juiste variant begin je meteen goed aan je vormgeving.
  • heldere, horizontale navigatie onder het logo, met een dropdown menu voor de subpagina’s. Je krijgt het beste resultaat als je de hoofdpagina tot 1 regel beperkt. 
  • simpele structuur die werkt voor sites met heel veel of juist heel weinig pagina’s. Het aantal pagina’s maakt niet veel uit met dit design. Alleen als je heel veel subpagina’s hebt, is dit design niet zo geschikt, omdat het dropdown menu anders te lang wordt voor de pagina.  
  • zijbalk onder het inhoudsgedeelte. De zijbalk, die op elke pagina terugkomt, zit onderaan de pagina. Dat geeft meer breedte voor het inhoudsgedeelte: geschikt voor bijvoorbeeld grote foto’s. 


Om te zien wat je daar zoal mee kunt, nemen we een kijkje op 10 Jimdo websites met design Barcelona. Zo krijg je een goede indruk of design Barcelona geschikt is voor je website. Wil je meer van een site zien, klik gewoon op de afbeelding om hem te openen. 

1. Caroline Bech

Jimdo websites design barcelona

We beginnen met een Nederlandse, al woont ze op het moment in Londen. De Amsterdamse actrice Caroline Bech gebruikt voor haar portfolio website een helder lettertype en een minimalistische vormgeving. De simpele opbouw maakt haar portfolio overzichtelijk en laat de foto’s op haar site extra goed tot hun recht komen.

2. Vianne Fotografie

Jimdo websites design barcelona

Ook Vianne fotografie houdt de vormgeving bescheiden, zodat de inhoud van de site beter overkomt. Ze gebruikt vooral foto’s en beperkt de tekst op de pagina’s tot een minimum. De foto’s brengen kleur in de site en door het kleurgebruik in de foto’s kan elke pagina weer anders zijn. Ook de ‘About’ pagina is bijzonder opgezet, met iconen voor alles waar de fotografe van houdt.

3. Oh So Pretty Design

Jimdo websites design barcelona

Ook Oh So Pretty Design gebruikt een effen witte achtergrond, om de zelfgemaakte vormgeving te laten werken. De simpele pastelkleuren in de vormgeving passen mooi samen (geen wonder bij een designbureau) en houden de uitstraling van de site licht. Ook het slanke, maar goed leesbare lettertype helpt daarbij. De site is nog in opbouw, maar de richting is nu al veelbelovend. 

4. Sami Garra

Jimdo websites design barcelona

De Spaanse ontwerpster Sami Garra neemt een lichtgrijze achtergrond voor haar site en gebruikt de navigatie handig om bezoekers ook naar de Engelstalige versie van haar site te brengen. Als links naar verschillende delen van de site gebruikt ze afbeeldingen, die ze heel handig in verschillende kleuren heeft vormgegeven. Helemaal passend bij de vrolijke ontwerpen die ze in de webwinkel verkoopt.

5.

Jimdo websites design barcelona

Ook La Torre Di Alice, een klein bed and breakfast, gebruikt design Barcelona. De site is makkelijk te gebruiken en krijgt karakter de simpele witte achtergrond, levendige foto's en het hele simpele Open Sans lettertype. Het helpt natuurlijk ook dat er foto's op de site staan die door gasten zijn gemaakt. En foto's van de fantastische taarten die Alice maakt!

6. Barber Shop Rosario

Jimdo websites design barcelona

Deze Zwitserse kapperswebsite zet de toon met een goede, bewust onscherpe achtergrondfoto van de kapsalon. Het logo, een gestileerd scheermes tegen een horizontale achtergrond, gebruikt maar één kleur en springt eruit door het contrast met de achtergrond. De site zelf is simpel en doeltreffend opgezet: alles past op een totaal van 3 pagina’s.

7. Eleaxart Shop

Jimdo websites design barcelona

Eleaxart verkoopt kleding en accessoires in de webwinkel. Ze maken goed gebruik van het element Kolommen om afbeeldingen en webwinkelproducten naast elkaar te zetten. Ook een goede opzet is hoe ze in één kolom een productfoto en het product element combineren. De site als geheel leeft door de goede productfoto’s. En dat past natuurlijk perfect voor een webwinkel.

8. Frei Beutler

Jimdo websites design barcelona

Deze webwinkel met streetwear gebruikt wisselende achtergronden voor een opvallende website. Voor de achtergrond gebruiken ze brede, maar lage afbeeldingen. Het effect is dat alleen in het bovenste deel van de site een afbeelding staat. Om de look compleet te maken, gebruiken ze een simpel, makkelijk leesbaar lettertype (namelijk: “Advent Pro”).

9. É-sens

Jimdo websites design barcelona

Ook É-sens gebruikt een slider om te wisselen tussen goede foto’s die perfect bij hun producten passen. De foto’s zijn zorgvuldig gekozen: de witte achtergrond valt vrijwel altijd naast het inhoudsgedeelte waar tekst staat. En als er toch een andere kleur achter de tekst valt, wordt zichtbaar dat het inhoudsgedeelte zelf een half-doorzichtige witte achtergrond heeft. Zo blijft de tekst goed leesbaar, ook als er eens een bloem achter staat. Een goede combinatie van achtergrond en stijl-instellingen.

10. No pierdas tus libros

Jimdo websites design barcelona

Dit voorbeeld laat zien dat kleurgebruik een site kan maken. Simpele grijstonen en opvallend roze, dat niet alleen goed past bij het grijs, maar ook meteen karakter geeft. Ook hier past de vormgeving perfect bij het product: boekstickers om boeken te laten opvallen die je geleend hebt of die je aan een ander hebt uitgeleend. En juist die stickers springen eruit door de vormgeving.

Ben je benieuwd hoe je eigen website eruit zou zien met design Barcelona? Dan kun je het design gerust als preview laden op je website via Design. Je ziet dan hoe je eigen inhoud op de site staat met dit design. Pas als je op Opslaan klikt, wordt het design ook toegepast, dus je bezoekers merken er niks van.

 

Heb je nog geen Jimdo website? Dan kun je er natuurlijk ééntje maken met design Barcelona.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Viewing all 210 articles
Browse latest View live