Quantcast
Channel: nl.jimdo.com Blog Feed
Viewing all 210 articles
Browse latest View live

Zo waren de Jimdo borrels

$
0
0
Jimdo meetup Groningen

Het Jimdo-kantoor zit in Hamburg. En wij dus ook, als Nederlands team. Dat maakt het dus wat moeilijker om Jimdo-gebruikers bij ons uit te nodigen. Toch vinden we het leuk om jullie te ontmoeten. Daarom waren we in Nederland voor een week Jimdo borrels. Een heel erg leuke week, waar we ook graag een paar foto’s van laten zien!


Thuisbasis Utrecht

Zondag namen we de trein. Een goede 5 uur vanuit Hamburg, maar die vliegen voorbij. Zondagavond komen we aan in Utrecht bij onze thuisbasis voor de week: het bed and breakfast Bed & Beans, van Jimdo-gebruiker Annick. (dat kunnen we trouwens erg aanraden!)

Maandag: Den Haag

De dag begint goed, met een stereotypisch Nederlands onbijt: slap Nederlands brood, pindakaas, hagelslag. Wat je al niet gaat missen als je even weg bent… 


‘s Ochtends vragen beantwoorden en dan op de trein naar Den Haag. De eerste borrel, en dus meteen ook een spannende. Voor Joost en Naïda is het de allereerste Jimdo borrel. Gelukkig waren er veel leuke mensen die het meteen gezellig maken. Zoals Carola en Torben van To Cie bijvoorbeeld, die als Jimdo Experts mensen helpen om hun site met Jimdo te maken.

Dinsdag: Utrecht

Dinsdag blijven voor de borrel in Utrecht, in een café (café Broers) met veruit het mooiste dak dat we die week gezien hebben. Tijdens de borrel hebben we helaas geen foto’s kunnen nemen, maar hij zat wel vol met interessante gesprekken. Bijvoorbeeld met Jimdo Expert Margreet Haleber. 

Woensdag: Amsterdam

Woensdag sprongen we weer op de trein en waren we in Amsterdam. In café Kobalt ontmoeten we onder andere Oscar Limahelu, van Lima Fotografie die de foto's hieronder maakte. Van de borrel, maar ook van Joost die even heel serieus iets opzoekt.

Donderdag: Breda

In de trein kunnen we bijna niet geloven dat we week al over de helft is. Door de stromende regen vinden we onze weg naar een warm en gezellig Inspire Coffee. De borrel in Breda blijft klein, maar wel erg gezellig. Na afloop kregen we er ook meteen leuke mails over. 

Vrijdag: Groningen

Vrijdag nemen we afscheid van Bed & Beans en Annick en reizen we naar de Uurwerker in Groningen. We zinken diep weg in de fijne banken en komen in het ene interessante gesprek na het andere terecht.  Zo gezellig als het is, zijn we toch ook een beetje treurig: het is de laatste borrel uit de serie. 

Dit smaakt naar meer!

Voor ons was het een hele drukke en een heel erg leuke week. We vonden het fantastisch om gezichten te zien, bij namen die we vaak alleen uit de mail kennen. We hebben veel van jullie live kunnen helpen met jullie websites en dat was behalve leerzaam ook nog eens heel gezellig. 


Dat willen we dus vaker doen. Zodra we volgende borrels gepland hebben, laten we dat natuurlijk graag aan je weten. Op de borrelpagina kun je daarvoor je mailadres achterlaten.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo Allrounder



Support tijdens de feestdagen

$
0
0
Jimdo support

Het is weer bijna Kerst. We wachten nog steeds tot die sneeuw eindelijk gaat vallen, maar zelfs als dat niet zou gebeuren, worden het vast hele fijne feestdagen. 

 

Ook voor ons zijn daar een paar vrije dagen bij. En het leek ons wel zo handig om even door te geven wanneer we bereikbaar zijn. Dan weet je ook wanneer je antwoord op je mails kunt verwachten. 

 

  • Woensdag 23 december zijn we er tot 12:00
  • Dan zijn we er weer van 28 t/m 30 december
  • Vanaf 4 januari 2016 zijn we weer gewoon bereikbaar

 

We wensen jullie alvast ongelooflijk fijne feestdagen en een wel heel erg fijn 2016!


FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Dit was 2015 bij Jimdo

$
0
0
Jimdo terugblik 2015

2015 zit er alweer bijna op. Een jaar vol veranderingen. Nieuwe mensen, nieuwe mogelijkheden voor je site, nieuwe vormgeving. We kijken terug op een paar hoogtepunten uit 2015.


Naida - Jimdo

Naïda begint bij Jimdo

Het jaar begon met Frank als enige in team Nederland. Gelukkig kwam Naïda er eind januari bij en sinds die tijd kan het dus zomaar zijn dat je je antwoorden in de support van haar krijgt.

Betere SEO met rankingCoach

We weten dat een het voor veel mensen een hele stap is om zelf een website te maken. En dan krijg je ook voor het eerst met SEO te maken: zoekmachine optimalisatie. Daar is al veel over gezegd en geschreven, maar het is toch prettig als iemand je even bij de hand neemt met een takenlijstje. Sinds februari kun je met de rankingCoach aanvulling precies zo’n lijstje voor je website krijgen.

Nieuwe fotogalerij

Nog zo’n cruciaal onderdeel voor een website: goede foto’s. Er zijn veel plekken waar je goede foto’s kunt vinden, als je ze nog niet hebt. En sinds maart kun je die foto’s een stuk mooier op je website laten zien. De nieuwe fotogalerij geeft je meer opties om precies te laten zien wat je wilt, hoe je dat wilt.

Joost - Jimdo

Joost begint bij Jimdo

Sinds juni kun je ook mailtjes van Joost krijgen. Met Joost erbij is ons Nederlandse team groter dan ooit! Daar zijn we best een beetje trots op :)

 

(Trouwens, we willen het team nog verder uitbreiden. Dus mocht je iemand kennen die wel in Hamburg voor Jimdo zou willen werken, dan is dit misschien een leuke vacature voor ze. Update: we hebben intussen nieuwe collega's gevonden, dus de vacature is vervuld)

Jimdo logo

Jimdo krijgt een nieuwe look

In augustus kreeg Jimdo zelf een nieuwe look. We lieten het nieuwe logo zien en brachten meer kleur in onze huisstijl. We hebben plezier in ons werk en dat mag ook best van buitenaf te zien zijn. We denken dat plezier in wat je doet enorm belangrijk is, om succesvol te zijn. Daarom willen we het maken van een website ook zo makkelijk maken, dat het leuk is.

Jimdo website onder constructie

Zet je website onder constructie

Niet elke website wil je meteen zichtbaar hebben. Soms wil je gewoon nog even tijd om zelf te proberen, te knutselen, verschillende versies te bekijken. Zonder dat je bezoekers dat al zien. Sinds oktober kan dat, met de Onder constructie functie.

Onze favoriet: de Jimdo borrels

In november waren we in Nederland onderweg. In 5 dagen bezochten we 5 steden voor een serie Jimdo Borrels. Voor ons een hele leuke, leerzame en gezellige week.

En 2016?

2015 was een jaar vol verandering voor ons. 2016 wordt dat ook. We hebben al het één en ander aan plannen en projecten. Daar zeggen we nu nog even niks over, maar er komt weer heel wat moois op je af komend jaar! 


Voor nu wensen we jullie alvast een heel gelukkig nieuwjaar, we hopen dat al jullie goede voornemens slagen en dat het een jaar wordt waar je tevreden aan kunt terugdenken.

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Hoe verwerkt Google je website?

$
0
0
SEO basiskennis

Je hebt een fantastische website gebouwd, maar hij staat nog niet in Google. Dan voel je je toch een beetje het muurbloempje op het schoolfeest: je vraagt je af waarom die coole zoekmachines je niet zien staan. 

 

Google verwerkt dagelijks miljoenen websites. Hoe doen ze dat? En hoe kun je zorgen dat ze de jouwe een beetje meer aandacht geven?

Google indexering

We nemen een kijkje in hoe Google een website indexeert, analyseert en een plekje in de zoekresultaten geeft. En wat je zelf kunt doen om daarbij te helpen.

website indexeren
Indexeren

Net als het telefoonboek vroeger, heeft een zoekmachine een hele lange index van alle pagina’s op alle websites waarvan ze weten dat die bestaan. Je site kan pas in de zoekmachine getoond worden, als hij in die index staat.

Je site in de index krijgen

Voor je site getoond kan worden, moet de zoekmachine weten dat die site bestaat. Technisch gezegd: we willen dat de zoekmachine je website indexeert, opneemt in de index van bekende websites. Dat is de eerste stap. Alle verdere optimalisatie van je website heeft pas zin als de zoekmachine dat ook ziet.

Vertel de zoekmachine over je site

Om de index bij te werken, gebruiken zoekmachines crawlers: zoekrobots die automatisch de hele dag door websites bekijken. Een crawler bekijkt alle informatie op een website die hij kan verwerken; teksten, links, beschrijvingen van afbeeldingen… De crawler is dan alleen maar geïnteresseerd in wat er op de site staat. Het analyseren van die informatie gebeurt later. 

 

Als je site helemaal nieuw is, vindt de crawler je site vanzelf. Maar, als je dat wat wilt versnellen, kun je je site het beste aanmelden via Google Search Console. (Dit programma was eerder bekend als Google Webmaster Tools of GWT) Dat duurt maar even en je bent er dan helemaal zeker van dat er een crawler naar je site komt kijken. Dat voelt toch beter dan afwachten en hopen dat er vanzelf iets gebeurt.

Staat je site al in de index?

Je kunt gemakkelijk zelf checken of je site al aan de index is toegevoegd. Log in op je website en gebruik de functie Google indexering. Je ziet dan alle pagina’s van je site die al in Google’s index staan.

website in de zoekmachine
Analyseren

Als de zoekmachine weet dat je site bestaat, is het tijd om die te analyseren. Het resultaat daarvan is een positie in de zoekresultaten. De pagina’s op je site krijgen een plekje in de zoekresultaten bij goed passende zoektermen.

Welke vragen beantwoordt je site?

relevante inhoud op website

Google kijkt naar een boel verschillende dingen bij het analyseren van een website. De zoekmachine wil weten waar je site over gaat en vooral wanneer jouw site getoond moet worden aan zoekers. Het doel van de analyse is dus om te bepalen bij welke zoekopdrachten jouw site past. 

 

Daar is Google steeds beter in geworden. De algoritmes die Google gebruikt zijn steeds subtieler geworden en snappen beter welke vragen een site beantwoordt en welke bedoeling mensen hebben met een zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld een site over koffie hebt, moet die dan getoond worden als mensen zoeken naar een goede plek om koffie te drinken, of past die beter bij mensen die een koffieleverancier zoeken voor hun eigen café?

website positie zoekresultaten
Positie

Als de zoekmachine klaar is met zijn analyse, snapt hij goed waar je site over gaat en voor welke onderwerpen je site een goed resultaat is. De volgende stap is om te kijken of jouw site voor die onderwerpen belangrijker is dan andere sites die daarover gaan. Zo wordt de volgorde van de zoekresultaten bepaald.

 

Daarvoor gebruikt Google (waarschijnlijk) meer dan 150 verschillende factoren. Sommige daarvan hebben meer invloed dan andere. 

 

Er is helaas geen overzichtelijke lijst van die factoren. Google en andere zoekmachines vertellen niet precies waar ze naar kijken, want ze willen ons geen kans geven om de zoekresultaten oneerlijk te manipuleren. Gelukkig geven ze wel algemene richtlijnen. En SEO professionals doen veel tests om erachter te komen hoe Google informatie op een website verwerkt.  

 

Met die informatie kun je je website optimaliseren: zo aanpassen dat Google goed snapt dat je site belangrijk is voor bepaalde zoekopdrachten. De fijne kneepjes van dat optimaliseren zijn een vak apart, maar je kunt zelf al een heleboel doen:

 

Doe wat onderzoek naar zoekwoorden die mensen gebruiken als ze een website als de jouwe zoeken. 

  • Ga naar de SEO instellingen in je website en geef al je pagina’s een paginatitel en een paginabeschrijving. Gebruik daarin de zoekwoorden die bij die pagina passen. De titel geeft de zoekmachine informatie over de pagina. De beschrijving kan zoekers aansporen om juist op jouw pagina te klikken in de zoekresultaten en niet op een andere pagina.
  • Gebruik op je pagina’s koppen en tussenkoppen en vul de alternatieve beschrijvingen voor je afbeeldingen in.
  • Blijf werken aan de inhoud op je website. SEO kan een manier zijn om meer bezoekers naar je website te brengen. Om daar ook echt iets aan te hebben, moet je ze dan aanspreken met goede, passende, nuttige inhoud. 

 

Als je dus zelf aan de slag wilt, kunnen we je zeker nuttige tips voor je SEO geven.

zoekresultaten bijwerken
Bijwerken

Goed, je site staat in de index. En je hebt aanpassingen gedaan om je site te optimaliseren. En nu? Hoe zie je of dat effect heeft?

Het duurt even voor Google je aanpassingen ziet

Wacht eerst even af. Voordat je veranderingen ziet in de zoekresultaten, moeten de crawlers eerst merken dat je iets hebt veranderd op je website. De volgende keer dat er een crawler langskomt, kijkt die of je website er nog hetzelfde bij staat als bij het laatste bezoek. Hij wil eigenlijk weten: is er een reden waarom ik deze website anders moet laten zien in de zoekresultaten?

 

Hoe vaak de crawlers langskomen om je site opnieuw te bekijken, is voor elke site anders. Google lijkt daar vooral geïnteresseerd in de kwaliteit van de zoekresultaten. Die moeten up to date zijn en goed passen bij de zoekopdracht. Heb je een populaire nieuwssite, met veel bezoekers en elk uur nieuwe inhoud (bijvoorbeeld nu.nl), dan komen de crawlers vaak langs. Als je je website een keer per jaar een beetje bijwerkt, dan zal het volgende bezoek langer duren. 

 

Na het crawlen kan je website hoger of lager verschijnen voor bepaalde zoekopdrachten. Er zijn een boel SEO tools, waarmee je veranderingen precies kunt volgen. Een handige gratis variant komt van Google zelf. In Google Search Console kun je informatie bekijken over de positie van je website. 

 

  • Log in op je Search Console Account
  • Ga naar Zoekverkeer > Zoekanalyse
  • Kies in de balk bovenaan voor ‘Posities’

 

Je ziet nu welke posities je website heeft  voor verschillende zoekopdrachten. Als je website al wat langer bestaat, kan die lijst erg lang zijn: er zijn dan veel verschillende zoekopdrachten waarmee mensen op jouw site uit zijn gekomen. Voor meer overzicht kun je het filter gebruiken bij “Zoekopdrachten”.

 

Verwacht niet dat je website vanuit het niets naar nummer 1 springt. Om daar te komen zul je een boel kleine stapjes moeten zetten en dat kost tijd en moeite. Maar, terwijl je meer bezoekers naar je site trekt en meer inhoud toevoegt, zal ook je positie in de resultaten stijgen.

Frank - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Geef elke pagina een eigen achtergrond!

$
0
0
Jimdo website achtergrond

We houden van variatie. En jullie houden daar duidelijk ook van! We kregen vaak de vraag of het mogelijk was om verschillende achtergronden te gebruiken op verschillende pagina’s van een Jimdo website. Dat hebben we dus mogelijk gemaakt. 

Jimdo website achtergrond

Wat kun je met deze nieuwe functie?

Vanaf nu kun je voor elke pagina op je website een eigen achtergrond instellen. Met deze update voor de achtergrond-instellingen kies je je kleur, foto of slideshow voortaan per pagina.

 

Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren verbinden aan verschillende onderdelen binnen je site. Of een productfoto gebruiken op je productpagina. Of een foto van je kantoor op je pagina met de routebeschrijving. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Jimdo website achtergrond
Jimdo website achtergrond

Zo werkt het

Je kunt al meteen aan de slag. De nieuwe mogelijkheden voor je achtergrond zitten al in je website. 

 

  • Ga naar Stijl > Achtergrond en klik op de plus. Je kunt daar nieuwe achtergronden kiezen.

  • Blijf in de achtergrondinstellingen en ga via je navigatie naar een andere pagina van je site. Kies nu een andere achtergrond. Je ziet in de preview meteen hoe die eruit ziet op je site.

  • Na het opslaan zijn je nieuwe achtergronden zichtbaar voor al je bezoekers. 

 

Als je één achtergrond wilt gebruiken voor al je pagina’s, kun je die achtergronden aanklikken in het menu. Klik op het tandwiel en kies: Gebruik deze achtergrond op alle pagina’s. Alle achtergronden die je hebt ingesteld worden dan vervangen. 

Hoe kies je een goede achtergrond?

Met een achtergrond maak je meteen een eerste indruk op je bezoekers. Als je voor een kleur als achtergrond kiest, kies dan een kleur uit je eigen huisstijl. Pas wel heel erg op met felle kleuren: een felle kleur op een groot scherm kan vaak net even wat te veel van het goede zijn. 

 

Kies je voor een foto als achtergrond, kies dan altijd voor goede kwaliteit foto’s. Probeer foto’s te gebruiken van minstens 2000 pixels breed. Liggende foto’s werken ook beter dan staande foto’s.

 

Gebruik je je foto’s in een slideshow, dan is het goed om de focus van elke foto op dezelfde plek te hebben. Een mooi voorbeeld is de site van Inizo, met foto’s van het team op de achtergrond.

Jimdo website achtergrond

Waar vind je goede foto’s?

Als je nou zelf (nog) geen goede foto’s hebt, dan kan het handig zijn om te werken gratis stockfoto’s. Er zijn een boel sites waar je gratis goede kwaliteit foto’s kunt krijgen. De fotograaf heeft die foto dan vrijgegeven aan het publieke domein: hij heeft afstand gedaan van zijn copyright. 

 

Zulke foto’s kun je prima gebruiken. Soms als achtergrond en blikvanger, soms als overbrugging tot je eigen foto’s klaar zijn. Een paar van onze favorieten zijn: Pixabay, Fotolia, Unsplash, Stock Snap en Little Visuals

Frank - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Vul je website sneller met een vaste paginaopbouw

$
0
0
Kies een paginaopbouw

Als je voor het eerst een website maakt, is er veel om te leren. Dat willen we een beetje makkelijker maken: met een vaste paginaopbouw vul je je website sneller en krijg je gemakkelijk structuur in je site.


Wat is een paginaopbouw?

Op elke pagina op je Jimdo website gebruik je elementen om de pagina met inhoud te vullen. Vanaf nu kun je bij elke nieuwe pagina kiezen voor een paginaopbouw: de pagina wordt dan gevuld met voorbeeld-elementen. Je hoeft er alleen nog je eigen teksten en foto’s in te zetten. 

 

Er zijn paginaopbouwen voor verschillende soorten pagina’s op je site: Home, Over ons, Diensten, Contact en Fotogalerij.

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Hoe gebruik je een standaard paginaopbouw?

Als je een nieuwe pagina op je site aanmaakt, kun je vanaf nu meteen kiezen voor een standaard paginaopbouw. Klik je op dat bericht, dan kun je een opbouw uitkiezen en zie je hoe die er op je pagina uitziet. 

 

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Bevalt dat? Dan klik je op “Gebruiken”. Doe dat vooral als je er zeker bent dat die opbouw de aandacht van je bezoekers trekt naar de juiste plekken.

 

Als je toch nog een andere opbouw wilt bekijken, klik je op “Terugzetten”. Je komt dan terug in het menu en er is nog niks aan je pagina veranderd. 

Kies een paginaopbouw
Kies een paginaopbouw

Kun je zo’n paginaopbouw nog aanpassen?

Natuurlijk! Met een standaard paginaopbouw kun je een pagina snel vullen. Maar je hebt natuurlijk nog steeds alle vrijheid: haal elementen weg, voeg nieuwe toe, verander ze van plek...  

 

Een paginaopbouw is een snelle start. Je kunt ze gebruiken om pagina’s snel te vullen of om snel meerdere pagina’s te maken met exact dezelfde opbouw. Dat helpt om je design consequent te houden door de hele website heen. 

 

In een paginaopbouw staat voorbeeldinhoud om een idee te geven van hoe een pagina gevuld kan worden. Met je eigen materiaal en creativiteit kun je daar natuurlijk inhoud in zetten die veel beter bij jouw eigen verhaal past.

Frank van Oosterhout - Jimdo Nederland

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Bewerk je foto’s nu direct vanuit je website

$
0
0
Jimdo foto's bewerken

Goede foto’s maken goede websites. En fotobewerking zorgt voor betere foto’s. Dat klinkt toch als een recept voor een betere website? Wij vonden in elk geval van wel. Daarom hebben we de fotobewerkingstool Creative SDK Image Editor van Adobe in Jimdo ingebouwd.


Bewerk je foto's in je Jimdo website
Bewerk je foto's

Foto’s bewerken

Je kunt foto’s direct na het uploaden bewerken. In de elementen Foto, Tekst met foto en Fotogalerij vind je een nieuw icoon. Klik daarop en je vindt een hele serie mogelijkheden. 

 

Werk je vaak aan je site via de Jimdo app? Ook daar kun je binnenkort je foto’s bewerken in het Foto en Tekst met foto element. 

 

En mocht je nou later van gedachten veranderen, dan kun je je foto gewoon opnieuw bewerken. Je hoeft hem dus niet opnieuw te uploaden.

Bewerk je foto's in je Jimdo website
Kies verschillende effecten voor je foto's

Dit kun je doen

Met deze nieuwe optie kun je tekst in je foto zetten, kleuren aanpassen, de foto anders uitsnijden, filters toevoegen en nog een heleboel meer. (we zijn er zelf groot fan van) Deze functie is voor iedereen te gebruiken, welk website pakket je ook hebt.

 

De beste manier om het eens rustig te testen, is met een foto op een verborgen pagina. Uploaden, bewerken en alle opties uitproberen. Haal wel vooraf vast koffie, want als je eenmaal bezig bent, kan het zomaar zijn dat je een tijdje aan het spelen bent.

Frank van Oosterhout - Jimdo Nederland

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Responsive designs - je website passend op elk apparaat

$
0
0
responsive design Jimdo

Hoe bekijk je je website normaal gesproken? Op je laptop? Op je telefoon? Of spring je heen en weer tussen verschillende apparaten, net hoe het op dat moment uitkomt? Dan wil je dus ook dat je website er op al die apparaten goed uitziet. Dat geldt nu voor alle designs die je bij Jimdo kunt gebruiken.


Een volledige website op het kleine scherm van een telefoon past niet. De tekst wordt dan veel te klein en voor je het weet heb je een verkeerde link aangetikt. Daar is wat op verzonnen: responsive design. Met responsive design past je website zich aan de schermgrootte aan en worden losse onderdelen nog steeds leesbaar weergegeven. Ook op het kleinere scherm van een telefoon.

 

We zijn al een tijdje bezig met het bijwerken van alle designs in Jimdo. En nu kunnen we aankondigen dat elk design, van Amsterdam tot Zurich, in een responsive versie voor je klaar staat. Als je je design dus nog niet hebt bijgewerkt, staat er nog wat moois op je te wachten.

responsive design Jimdo

Die update is te gebruiken met alle designs die de naam van een stad hebben. Oudere designs gebruikten cijfercodes als naam. Als je er nog zo één gebruikt, kun je overstappen naar één van de nieuwe. Dan krijg je meteen de responsive versie.

Wat houdt de responsive update in voor je website?

De inhoud van je website wordt op verschillende schermgroottes goed weergegeven, dus geen priegelige menu’s meer, geen afgesneden foto’s en geen samengepropte knoppen.

 

  • Je website gebruikt dezelfde vormgeving op alle apparaten: dezelfde kleuren, lettertypes en achtergronden. Er is dus geen aparte mobiele weergave, maar overal dezelfde website met je eigen huisstijl.
  • Google vindt het makkelijker om je website te verwerken, omdat er geen aparte mobiele website is. Hoe hoog je in resultaten komt, hangt van de inhoud af, maar je maakt het Google wel zo makkelijk mogelijk. 
  • Informatie in je footer en zijbalk wordt nu ook op mobiele apparaten weergegeven.
  • Afrekenen in je webwinkel gaat nu een stuk soepeler voor mobiele bezoekers.
  • Als je eerder de mobiele startpagina gebruikte, komt daar nu je responsive website voor in de plaats.

 

Hoe gaat de overstap?

Je hebt misschien al een melding in je site gezien dat er een update is voor je design.

 

Responsive update Jimdo

Als je op die melding klikt, krijg je te zien hoe je site eruitziet na de update. Met de symbolen rechts bovenin kun je ook van apparaat wisselen om je site op een telefoon of tablet te bekijken.

Responsive preview Jimdo

Dan is het nog maar één klik op 'Opslaan' en je site is weer helemaal bij.

Frank van Oosterhout - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder



Eep: 'Ik leer hier zoveel van!'

$
0
0

Het is niet eens heel lang geleden dat communicatie nog per brief ging. Leuk om te krijgen en leuk om te versturen. Maar wie neemt er nog de tijd om een brief te schrijven? We krijgen al kramp in onze handen bij het schrijven van de vakantiekaartjes. Alle andere communicatie lijkt tegenwoordig via email of WhatsApp te gaan. Voor iets creatiefs als zelf ansichtkaarten ontwerpen is geen ruimte meer. 

 

En toch is dat precies wat Eep Seeber doet. Samen met zijn rode kater Frits ontwerpt hij kaarten die hij verkoopt in zijn webshop eepcards.nl en aan winkels die de Eepcards verkopen. En hij leert nog elke dag bij.


eepcards.nl
Eep met zijn site Eepcards.nl

Anischtkaarten in de digitale tijd

“Ja, stom hè?” lacht hij, als ik hem vraag hoe hij erbij komt om dan toch kaarten te maken. ”Maar ik zie nog steeds heel veel kaarten verkocht worden. Ondanks al het digitale verkeer. Mensen vinden het gewoon leuk om een kaart te krijgen. En dat zal ook niet verdwijnen.”

 

Vanuit een zolderkamer in Amsterdam werkt Eep aan nieuwe collecties. “Vaak worden het toch wel ontwerpen die met natuur te maken hebben. Dan gaat het eerst maar op buikgevoel. Ik probeer een leuke combi te maken tussen een dier en een kleur. Maar je kunt eindeloos door blijven gaan, dus mijn grootste ijkpunt is toch een goede combi tussen het dier en de kleuren op de kaart. Het voordeel is, ik heb maar zoveel vakken in de kaartenmolen, dus ik moet kiezen. Zou de klant dit een leuke vogel vinden of niet?”

 

Uit de serie met honden die Eep maakte, herkenden we meteen onze Jimdo kantoorhonden Wim, Charlie en Moya. 

Geen kunstje doen

Zo gaan er jaarlijks meerdere collecties Eepcards van de designtafel naar de drukker. In dozen komen ze dan terug naar Eeps appartement. Een deel blijft in huis voor de verkoop op zijn website eepcards.nl. “Ik kijk altijd zo snel mogelijk wie er bestelt. Ze krijgen natuurlijk een automatisch mailtje dat het in behandeling is en een mailtje als de kaarten op weg zijn. Die heb ik zo persoonlijk mogelijk gemaakt. Ik wens ze veel plezier met het blij maken van andere mensen met een kaartje. Vaak stuur ik er zelf nog een handgeschreven kaartje bij als bedankje. En soms een kortingscode of andere leuke verrassing.”

 

“Hele leuke mensen kopen mijn kaarten. Alleen maar hele leuke mensen. Heel spontaan.” Eep grijnst. “Nee, maar het is wel zo. Ik sta zelf in een winkel waar we mijn kaarten ook verkopen, dus ik zie een beetje wie ze koopt. Dat heeft weinig invloed op hoe ik werk aan de kaarten. Je kunt er een beetje op inspelen, maar ik maak ze niet heel bewust voor een doelgroep. Dan ga je een kunstje doen.”

Eepcards
Eep pakt kaarten in

Kaarten om te zoenen

“Ik vind het belangrijk dat klanten vooraf een idee krijgen van de kwaliteit van het papier en hoe het gedrukt is. Een tijdje had ik een aanbod dat bezoekers op mijn website een gratis kaartje konden bestellen, zodat ze het konden voelen. 

 

En toen kwamen er ineens 200 gratis bestellingen in een week. Bleek dat mijn pagina gedeeld was op een site voor penvrienden. Dus die kwamen allemaal gratis kaartjes bestellen. Hartstikke leuk, maar voor mij als ondernemer niet wat ik wilde. Dat was gelukkig net met Valentijnsdag, toen de post een actie had dat je in plaats van een postzegel een lipstickzoen kon gebruiken. Zat ik ineens 200 kaarten te zoenen. Maar daar leer je ook weer van.”

Eepcards
Eep maakt kaarten om te zoenen

Twee dagen per week werkt Eep in een winkel. Drie dagen besteedt hij aan eepcards.nl. “Het was helemaal niet mijn droombaan. Ik wilde danser worden. Maar ik ben toch als modeontwerper naar de kunstacademie gegaan. Daarna deed ik eerst wat freelance werk en toen werd ik illustrator. Ik heb nog een tijdje gewerkt bij IKEA als decorateur. Toen ik daar ontslag nam om met de kaarten aan de slag te gaan, miste ik collega’s. Nu combineer ik Eepcards met werken in een winkel. Nu heb ik het allebei.”

Ondernemen is beginnen en verbeteren

“Ik wist helemaal niks over hoe je zoiets begint. Ik ben gewoon maar op de fiets gestapt en door de stad gaan rijden. Leuke winkels bezoeken met een stapel kaarten onder mijn arm, of ik de eigenaar kon spreken. Het was echt heel basic toen. Ik ben geen vertegenwoordiger en in de eerste weken was het best spannend, maar ik leerde al snel het ‘hoe en wat’. Ik had veel leuke en positieve reacties van de winkeliers en daar kwamen al snel bestellingen uit. Dus nu staan er al heel wat Eepcards kaartenmolens in winkels.

 

Soms wilde een winkel wel kaarten kopen, maar tegen een lagere prijs. Ik wilde heel graag mijn kaartenmolen daar neerzetten, maar ik zou er nauwelijks op verdienen. Dat maakt je wel heel onzeker de eerste keer. Moet je dat dan doen? Eén keer ben ik gezwicht, heb ik toch tegen een lagere prijs verkocht, maar daar had ik al heel snel spijt van. Dat zou ik nu niet meer doen. Mijn product is meer waard." 

Eepcards kaartenmolen
Een kaartenmolen vol Eepcards

En toen kwam er een gelukje. Een winkel in Amsterdam bestelde een hele serie kaarten via de webshop. “Dat bleek een agentschap voor andere winkels te zijn. Via hun kwam in contact met een agentschap. Die sprak ik voor het eerst op een beurs. Mijn kaarten lagen al op de stand, om te zien hoe mensen erop reageerden.” Tegenwoordig is het de agent die de winkels langs gaat. “Die kan dat beter dan ik. Ik wil gewoon mijn product maken, nieuwe dingen ontwerpen.”

Automatiseren en persoonlijk zijn

De website blijft Eep wel zelf bijhouden. “Mijn contract bij een andere aanbieder liep af en ik was niet zo tevreden, want ik zat heel erg vast aan hun beperkingen. En toen zag ik een Jimdo reclame op AT5 voorbij komen en ik werd heel enthousiast van jullie. De diversiteit aan templates vond ik heel fijn en dat je dan toch je eigen vormgeving kunt maken. Even kijken in de preview hoe het is en daarna de boel helemaal omgooien.

 

Ik heb mijn shopberichten voor een deel geautomatiseerd, maar wel met teksten zoals ik ook echt ben. Dat zie ik ook terug in de reacties, dat mensen dat leuk vinden. Dat vind ik ideaal alséénspersoonsbedrijf. Zolang het kan doe ik zoveel mogelijk zelf en persoonlijk.”

 

“Zou ik het weer doen? Ja! Zeker weten! Ik heb echt wel fouten gemaakt, zeker in het begin, maar daar heb ik van geleerd. Dat zou ik nu niet meer fout doen. En ik word er zo blij van dat mensen het leuk vinden om om te kopen wat ik gemaakt heb.”

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Zo ontwerp je snel een website - 8 tips

$
0
0
website shortcuts

Je wilt een website. En je wilt hem zelf maken. En daar wil je geen weken mee bezig zijn. Later bijwerken kan altijd nog. Nu wil je gewoon snel een goede versie hebben staan, zodat je verder kunt met je bedrijf, je project of met andere dingen die belangrijk zijn in je leven. 

 

Dat kan. We hebben een serie tips en trucs verzameld waarmee je snel naar een goede eerste versie van je site komt. Al deze keuzes kun je later nog bijwerken, maar ze helpen om belangrijke keuzes snel te maken, met kennis en slimme tools van andere mensen. Zie het als website tips voor drukke mensen :)


1. Kies snel een webdesign

Een website ontwerpen gaat snel met een design (ook wel template) van Jimdo. Er zijn er nu 40, maar als je snel wilt starten, hoef je ze niet allemaal te bekijken. Je kunt ook meteen beginnen met de 3 meestgebruikte Jimdo designs: Zurich, Berlin en Rio. 

 

Met Zurich heb je een ontwerp met een grote ruimte voor een foto bovenin. De inhoud daaronder heeft veel breedte. Zurich levert overzichtelijke websites op. Goed voor portfolio’s en meertalige websites . 

 

Berlin heeft een smaller inhoudsgedeelte. Je ziet dus meer van de achtergrondfoto. Berlin heeft een overzichtelijke navigatie en je kunt met goede foto’s meteen een goede indruk maken op je bezoekers.

 

Rio is een goed design voorfotosites. Op de homepagina is veel ruimte voor een grote foto, waar je je logo overheen kunt zetten. Het ontwerp van de andere pagina’s heeft een kleinere foto bovenin en dus meer aandacht voor de inhoud van de pagina.  

 

Die 3 website templates geven je altijd een goede start. En als je later toch een ander design wilt, kun je gemakkelijk overstappen.

Tip: Al onze designs zijn intussen responsive. Je site ziet er dus ook goed uit op telefoons en tablets. Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je overstappen naar de nieuwste versie.

Website ontwerpen

2. Gebruik een standaard website layout

Als je een nieuwe pagina maakt, kun je nog alle kanten op. Wil je snel aan de slag met een website layout, dan kun je een standaard indeling van ons gebruiken. Die optie krijg je bij elke nieuwe pagina die je maakt.

 

Je pagina wordt dan gevuld met verschillende elementen met voorbeeldinhoud. Je hoeft dan alleen de voorbeeldinhoud nog te vervangen en je hebt een mooi ingedeelde webpagina. Natuurlijk kun je daar ook weer onderdelen aan toevoegen of juist weghalen. De vrijheid blijft, maar je kunt sneller starten.

 

Wel zo handig om dezelfde layout op meerdere pagina’s te gebruiken. Dat geeft je site een consequent design. Bezoekers zijn daar blij mee.

layout webpagina maken

3. Kopieer pagina’s en werk sneller

Als je eenmaal een goede layout hebt, kun je die gemakkelijk kopiëren met JimdoPro of JimdoBusiness. In het navigatie menu vind je een naast de pagina een kopieer-knop. Klik daarop om een exacte kopie van de pagina te maken. Denk eraan dat je niet alleen de inhoud, maar ook de SEO instellingen van de kopie aanpast. 

 

Je kunt dit ook doen met een blogpost. Maak eerst een goede opbouw en kopieer die als je een nieuwe blogpost wilt schrijven. Je hoeft dan de kopie alleen nog met nieuwe inhoud te vullen.

kopie webpagina maken

4. Gebruik een kleurenpalet voor je huisstijl

Alle kleuren zijn in te stellen via Stijl. Als je eigen huisstijl nog niet af is, kun je voorlopig werken met een kant-en-klaar kleurenpalet voor je vormgeving. Verschillende websites bieden gratis kleurenpaletten aan, met kleuren die goed samen passen. Op de sites vind je de kleurcodes, die je op je Jimdo website weer kunt gebruiken. 

 

Bij ColorHunt en DesignSeeds vind je kant en klare kleurenpaletten. Of, als je al één van je kleuren weet, kun je die invoeren bij Pictaculous of Adobe Color CC. Je krijgt dan voorstellen voor kleuren die daar goed bij passen. 

 

Maak het niet te gek met kleuren. Het is zonde als je vormgeving afleidt van de inhoud. Een goede huisstijl gebruikt meestal maar 2 tot 3 kleuren.

kleuren huisstijl website

5. Gebruik goede foto’s

Foto’s zijn belangrijk voor je website. Maar, ook als je camera in een hoekje stof ligt te verzamelen, kun je nog steeds met je website verder. Er zijn veel sites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt vinden, die je zo voor je website kunt gebruiken. 

 

Je kunt zulke gratis ‘stockfoto’s’ downloaden op de sites hieronder.  Die kun je dan als tijdelijke oplossing op je website gebruiken als je nog geen eigen foto’s hebt. Let er wel altijd goed op of de foto’s rechtenvrij te gebruiken zijn. 

 

Een paar opties:

 

Unsplash: een site vol met goede foto’s met een hoge resolutie. Goed voor foto’s en inspiratie. De foto’s op Unsplash zijn gratis en rechtenvrij.

 

Death to the Stock Photo: wil je een wat artistiekere uitstraling, dan zou je hier wel eens heel goed kunnen zitten. De foto’s zijn ook gratis en rechtenvrij en op de site is een heldere Engelse uitleg te vinden over wat wel en niet mag. 

 

Pixabay: met meer dan 730,000 foto’s en illustraties moet hier toch iets bij zitten dat past voor je website. Op Pixabay vind je ook advertenties voor andere stockfoto’s.

Tip: Grote foto’s zijn ook grote bestanden. Het laden duurt dan wat langer. Als je de foto maar klein wilt laten zien, kun je het bestand verkleinen met tools zoalsTinyPNG of TinyJPG.

6. Vind de beste lettertypes voor je website

Het beste lettertype voor je website hangt af van je huisstijl en wat je wilt uitstralen. In Jimdo kun je kiezen uit Google Web Fonts: een set van 800 lettertypes. Andere webdesigners hebben daar al veel mee gewerkt en hebben goede combinaties van lettertypes verzameld. 

 

Hieronder vind je meerdere sites met goede lettertypes voor leesbaarheid en uitstraling op je website. 

 

FontPair: heeft een goede lijst van lettertype combinaties uit Google Web Fonts, gesorteerd op verschillende types. En je kunt er je eigen tekst in plakken, om te zien hoe die eruitziet in dat lettertype. 

 

25x52 Initiative: dit project biedt inspiratie voor lettertype combinaties met stukjes uit oude fabels. De lettertype komen ook uit Google Web Fonts. Die kun je dus bij Jimdo ook kiezen. 

 

Typ.io: is een soort museum van mooie websites, met informatie over de lettertypes die daar gebruikt worden. Je kunt er ook sorteren op verschillende types. En wat jij het beste lettertype vindt, kun je op je eigen website gebruiken.

beste lettertype website

7. Gebruik icons voor je website

Veel websites gebruiken icons: kleine afbeeldingen of illustraties. Ze geven karakter aan je website en werken goed als ondersteuning bij je tekst. Icons kunnen je website voor bezoekers veel helderder maken. 

 

Als je zelf geen illustrator bent, kun je alsnog voor je website icons gebruiken. Er zijn verschillende sites waar je rechtenvrije, gratis icons of icon sets kunt downloaden.

 

Iconmonstr: heeft meer dan 3.000 gratis icons om uit te kiezen. Je kunt nog zelf beslissen in welke kleur je elk icon wilt gebruiken. 

 

Flaticon.com: heeft een enorme verzameling van gratis icon sets. Wel goed om te weten dat een vermelding van de maker verplicht is. 

 

Flaticons.net: een ruime set met icons, waar je zelf de kleuren van kunt instellen.

website icons

8. Laat je inspireren door de mooiste websites

Webdesign heeft trends, net als mode en muziek. Wat we 5 jaar geleden mooie websites vonden, zien we nu misschien heel anders. En hoe meer websites je ziet, des te duidelijker wordt het wat je zelf mooi vindt. 

 

Voor wat inspiratie kun je bijvoorbeeld terecht op onze pagina met website voorbeelden. Daar vind je een selectie van de mooiste websites die met Jimdo gemaakt zijn. Je ziet er steeds bij welk design de site gebruikt.

Al deze tips zijn bedoeld om je sneller bij de website te krijgen die je wilt hebben. Gebruik ze! En terwijl je daarmee bezig bent, zie je vanzelf meer mogelijkheden en leer je bij. Het mooie van een Jimdo website, is dat je altijd weer kunt veranderen.

Frank - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Basisprincipes van webdesign

$
0
0

Je ziet ze elke dag. En je hebt vast favorieten die je steeds weer bezoekt. Maar hoe kun je nou zelf een goede website ontwerpen? 

 

Als je aan je website begint, heb je miljoenen keuzes. Alles kan. En toch gebruiken succesvolle webdesigners vaak dezelfde principes als ze een website ontwerpen. Zo maken ze websites die er mooi uitzien en makkelijk te gebruiken zijn. En dat doen ze niet zomaar: uit onderzoek van Google blijkt dat bezoekers houden van simpele en bekende designs. 

 

In dit artikel kijken we naar een aantal basisprincipes van webdesign. Natuurlijk is daar nog veel meer over te zeggen, maar hiermee heb je alvast een goed begin en misschien wat meer houvast voor je eigen website.


Te veel keuze

Geef je iemand meer opties om uit te kiezen, dan wordt de kans steeds kleiner dat iemand ook echt kiest. En als ze dan toch kiezen, zijn mensen minder tevreden met die keuze. Dat voelt onlogisch, maar het is wel erg goed om te weten: te veel keuze werkt tegen

 

Het lijkt een goed idee om je bezoekers meteen alle keuze te geven. In de praktijk is dat vaak te veel informatie in één keer en kunnen mensen dan juist niet kiezen. Met het gevaar dat ze je website weer verlaten zonder ergens op geklikt te hebben.

 

Zo kan een pagina eruit zien, met goede keuzemogelijkheden. Het design laat de bezoeker zien wat hij eerst moet lezen en waar hij naartoe kan.

webdesign

Hoe gebruik je die kennis in je webdesign?

  • Kies eerst wat je van je bezoekers wilt. Wil je dat ze je een mail sturen, zich inschrijven voor je nieuwsbrief, iets kopen, naar je muziek luisteren, etc. Wat je ook doet op je website, moet naar dat doel leiden. 

  • Hou je navigatie simpel en kort. Een goede vuistregel is om niet meer dan 6 kopjes te gebruiken. Met meer koppen in je navigatie wordt het al een taak voor bezoekers om te kiezen.
overvolle navigatie
overzichtelijke navigatie
  • Bied alle keuzes op één plek aan. Het is verwarrend om één knop in de zijbalk te hebben en drie andere bij de tekst op je homepagina. In het ideale geval geef je mensen één keuze per pagina. 

  • Verdeel je producten in zinvolle groepen. Als je 25 stropdassen aanbiedt, zet ze dan niet allemaal op één pagina. Bedenk liever een handige onderverdeling. Je kunt dan op losse pagina’sproductoverzichten maken, met alleen producten uit de passende groep.

Visuele hiërarchie

Als je het aantal keuzes hebt verminderd, is de volgende stap om te kijken wat het belangrijkst op een pagina is. Daar krijgen we met visuele hiërarchie te maken. Met formaat, kleur en positie kun je bezoekers laten zien wat het belangrijkst is en waar ze als eerste naar zouden moeten kijken. 

 

Bij het vormgeven van een pagina, wil je de belangrijkste onderdelen het meest laten opvallen in de layout. Minder belangrijke dingen hoeven minder zichtbaar te zijn. Als je voor het eerst een pagina maakt, wil je soms alle onderdelen op de pagina even groot maken. En toch doe je jezelf daar geen plezier mee; het geeft je bezoeker geen richting. 

 

Neem het voorbeeld hieronder. Die pagina geeft je een boel keuzes. Is het de bedoeling dat je contact opneemt? Dat je een shirt koopt? Dat je informatie over de diensten leest? Het is niet duidelijk. En met zes knoppen op de pagina, is het goed mogelijk dat je niet weet waar je moet beginnen. 

webdesign

Hoe zorg je voor visuele hiërarchie?

Wat je toevoegt met visuele hiërarchie is verschil tussen de onderdelen op een pagina. Zo kun je de aandacht trekken naar onderdelen die voor die pagina belangrijk zijn. Als je alles een grote letter geeft, omdat alles belangrijk is, is dat hetzelfde als niks belangrijk maken. 

 

Het punt is juist dat je sommige onderdelen de hoofdrol geeft. We weten al dat bezoekers te veel keuze ingewikkeld vinden. We kunnen dus al keuzes voor ze maken. Visuele hiërarchie heeft dus niet alleen met design te maken, maar ook met de doelen die je voor je website hebt.

 

Een paar hulpmiddelen: 

  • Formaat. Groter = belangrijker. Kleiner = minder belangrijk.
  • Kleur. Meestal hebben we het over kleur als een manier om je site persoonlijkheid te geven. Maar, je kunt er ook aandacht mee trekken. Geef knoppen bijvoorbeeld een opvallende andere kleur dan de rest van de vormgeving. Gebruik dat strategisch; je wilt ook niet te veel onderdelen die de aandacht trekken.
  • Positie. Informatie bovenaan de pagina is belangrijker. En informatie die links staat is meestal ook belangrijker. We bekijken pagina’s meestal in een F of Z patroon

 

Die principes kunnen we toepassen op de voorbeeldpagina die we eerder hadden. Met 6 knoppen op de pagina is het nog steeds wat te veel keuze, maar we kunnen op z’n minst duidelijk maken waar bezoekers eerst naar moeten kijken en wat we van ze verwachten (namelijk een mail sturen).

webdesign

Je kunt dit natuurlijk ook op je eigen website gebruiken. Kijk dan ook naar:

 

  • Koppen. De simpelste manier om hiërarchie in je pagina te krijgen is met verschillende koppen. Gebruik één grote kop (en ook echt maar één) bovenaan de pagina. Als je daaronder veel tekst hebt, kun je die weer opdelen in middelgrote en kleine koppen.
webdesign koppen
Als je de koppen op die manier gebruikt, help je niet alleen je bezoekers. De zoekmachine begrijp ook beter wat er belangrijk is op de pagina. En dat helpt je SEO weer.
  • Begin met een standaard pagina-opbouw. Als je een nieuwe pagina toevoegt, kun je kiezen voor een standaard pagina-opbouw. Daar hebben onze designers al gekeken naar het webdesign, layout, hiërarchie en witruimte staan al klaar. Ze zijn zo opgebouwd dat ze bezoekers goed door de pagina leiden. Je hoeft ze alleen nog te vullen met je eigen teksten en foto’s.

Witruimte

“Witruimte” is de lege ruimte rondom de verschillende onderdelen op een pagina. Die hoeft natuurlijk niet wit te zijn, maar wel leeg.

 

Die lege ruimte is geen verspilling, maar helpt bezoekers om de verschillende onderdelen te herkennen. Het geeft ademruimte aan een pagina en maakt het makkelijker om een website te lezen en te gebruiken. Het is het verschil tussen zoeken in een overvolle, ongeorganiseerde kast en zoeken in een opgeruimde, goed ingedeelde kast. 

 

Witruimte helpt ook om duidelijk te maken welke onderdelen bij elkaar horen. Wat dichtbij elkaar staat, hoort samen. Wat ver uit elkaar staat, zijn verschillende onderdelen. 

 

Hier is de voorbeeldpagina nog een keer, maar nu zonder witruimte.

webdesign witruimte

Zo maak je meer witruimte op je website

  • Met het element Afstand kun je lege ruimte boven of onder een element zetten. 

  • Met het element Kolommen kun je lege ruimte naast een element maken. Je kunt bijvoorbeeld een lege kolom gebruiken tussen twee gevulde kolommen. 
jimdo kolommen
  • Horizontale lijnen kunnen je ook helpen om een pagina op te delen in verschillende stukken.
     
  • Tekst heeft ook ademruimte nodig. Als je je teksten opdeelt in korte alinea’s en er tussenkoppen tussen zet, worden je teksten makkelijker leesbaar. 

 

Het voorbeeld hieronder, van webdesigner Mateusz Widuch, laat zien hoe visuele hiërarchie en witruimte in de praktijk kunnen werken. Door de ruimte tussen de onderdelen ontstaat een rustige pagina. Het is duidelijk hoe de informatie verdeeld is over de pagina en wat de designer wil dat je doet.

webdesign

Bij twijfel, kies voor een simpele website

Bij het ontwerpen van je website maak je steeds keuzes over wat je in je pagina opneemt. Dat wordt een stuk makkelijker als je vooraf je doelen en prioriteiten hebt uitgezocht. Dan weet je goed waar je je bezoekers naartoe wilt leiden. 

 

Goed om te onthouden: voor bezoekers is een simpele website eigenlijk altijd beter. Bied niet te veel keuzes tegelijk aan, zet ze in een logische volgorde en zorg voor voldoende lege ruimte op de pagina, zodat de belangrijke onderdelen opvallen.

Frank van Oosterhout  - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Een nieuw menu

$
0
0

Er is een nieuw design voor onze website-bouwer. Als je de komende dagen inlogt op je website, zie je een nieuw menu. De vormgeving is anders en we hebben ook een paar onderdelen verplaatst. Een makeover voor een onderdeel van Jimdo waarvan we vonden dat het wel wat liefde verdiend had. 

 

Bij het werken aan het menu wilden we vooral dat je er sneller en effectiever mee kunt werken aan je website. De instellingen die het meest gebruikt worden, zijn nu makkelijker te vinden. Wat weinig gebruikt wordt, hebben we verzameld en wat opzij gezet. En omdat we toch al goed bezig waren, hebben we meteen onze systemen bijgewerkt zodat alles nu sneller laadt. 


Dit kun je verwachten: alle nieuwe websites die sinds 3 november gemaakt zijn, hebben het nieuwe menu meteen gekregen. Als je al een website hebt van vóór 3 november, wordt die later in november bijgewerkt. Er komt dus iets moois op je af! We sturen je nog een mail voor we je site bijwerken naar de nieuwste versie.

 

Waarom maken we deze verandering? We hebben veel gekeken hoe Jimdo websites gemaakt en bijgewerkt worden. En we zagen veel dat we makkelijker konden maken, meer gestroomlijnd en fijner om mee te werken. Dat hebben we in een nieuw systeem verwerkt en daarmee zijn we gaan testen. Dat hebben we zelf gedaan en we hebben ook veel mensen met Jimdo websites gevraagd om hun feedback. Misschien zat je daar zelf ook wel bij. In dat geval, nog een keer dankjewel!

Jimdo instellingen menu
De instellingen zitten voortaan links

We weten dat verandering niet meteen leuk is. Je zoekt naar de kaasschaaf op zijn vaste plek en ineens ligt hij in een ander laatje. Argh! Daarom hebben we onze online hulpartikelen alvast bijgewerkt met nieuwe afbeeldingen en uitleg. Dus als je iets onverwachts tegenkomt, is dat een goede plek om even te kijken hoe het zit.

 

Kurt legt uit wat er zoal veranderd is en waarom:


Kurt Lash

Kurt Lash

Kurt is ontwikkelaar hier bij Jimdo. Hij had al verschillende dingen voor alle Jimdo websites verbeterd en leidde het project voor een beter instellingen-menu.



De verbeteringen

“Ja, wat hebben we veranderd? We hebben het menu intuïtiever gemaakt en gezorgd voor een consequente vormgeving door het hele menu heen. Zo wilden we meer overzicht geven. We hebben grote, storende menu’s weggehaald en het menu naar de linkerkant verplaatst omdat mensen het daar verwachten. We hebben de verschillende onderdelen ook eigen kleuren gegeven. Dat helpt om de structuur te herkennen. 

 

En we hebben streng gekeken of alle instellingen wel logisch verdeeld waren. We hebben bijvoorbeeld alle instellingen voor de webwinkel bij elkaar gezet. 

Als je instellingen elke dag gebruikt, vonden we dat je die ook altijd bij de hand moet hebben. Bij menu’s die je misschien maar één of twee keer per jaar gebruikt, is het dan niet zo erg als ze wat verder weg zitten. Vergelijk het met de doos met kerstspullen; die staat het grootste deel van het jaar ook uit de weg op zolder.”

Een voorbeeld: SEO

Alles wat te maken heeft met hoe je website presteert, zit nu bijvoorbeeld bij elkaar onder het kopje Performance. Je ziet daar niet alleen je bezoekersaantallen, maar je kunt er ook je instellingen voor de zoekmachine aanpassen. 

Jimdo instellingen menu
Alle instellingen logisch ingedeeld

Wat je kunt verwachten: sinds 3 november krijgen alle websites het nieuwe menu. Als je je website al vóór 3 november had, wordt die later in november bijgewerkt. Je krijgt een mail voor we je site bijwerken.

Vragen

Verandert er iets voor mijn bezoekers?

Nee. Je bezoekers zien precies hetzelfde als vóór deze verandering. Wat we veranderen is het systeem, niet de website die je ermee bouwt.

Wanneer zie ik veranderingen?

Als je je website maakt ná 3 november, heb je meteen het nieuwe systeem. Als je je website al had vóór 3 november, wordt die later in november bijgewerkt.

Hoe kan ik mijn site bijwerken naar het nieuwe systeem?

Ga rustig zitten. Drink een kop koffie. We werken je site vanzelf voor je bij. Je hoeft er niks voor te doen, maar we wilden natuurlijk vooraf wel even melden dat het eraan komt.

Ik wil graag de oude versie houden. Kan dat?

We zijn natuurlijk blij dat de oude versie je bevalt, maar we kunnen die niet voor losse websites actief houden. Neem wat tijd om de nieuwe versie te leren kennen, er is veel goeds in te ontdekken.

Frank van Oosterhout

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Sam: 'Het hoeft niet te gaan zoals bij iedereen'

$
0
0

Iedereen wil doen wat hij leuk vindt. Graag. Het liefst de hele dag. Half Nederland fantaseert erover om van zijn hobby zijn beroep te maken. Maar ja, met doen wat je leuk vindt worden de rekeningen niet betaald. Of toch? 

 

Sam Welten werkte als rietdekker en interieurontwerper. Steeds in opdracht van een baas. Aardige baas, hoor, en leuke opdrachtgevers, maar het was toch niet van hemzelf. Het zat hem in de weg dat zijn kennis als houtbewerker altijd in dienst stond van de ideeën van iemand anders. Dat moest toch ook leuker kunnen?


Creativiteit en goede vrienden

“Het was me gewoon niet creatief genoeg. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Eerst als meubelmaker en tijdens mijn opleiding ben ik begonnen met longboards maken. Ik heb lang met mijn vriendin samen gewerkt aan een longboard voor haar." 

 

Na de opleiding begon Sam voor zichzelf als houtbewerker. Onder de naam Bijzonder Hout en Vorm verkoopt hij verschillende houten producten. Na gesprekken met vrienden die veel longboarden en skateboarden zet hij zijn pers weer eens aan het werk voor een zelfgemaakt longboard. En voor dat project begon hij een Jimdo webshop voor longboards: vorm-longboards.nl.

Sam - Vorm longboards
© Foto: Lea Westphal

“Zonder vrienden had ik mijn bedrijf niet kunnen opbouwen. En dat zeg ik ze ook wel, hoor. Mijn werkplaats is een oude paardenstal die ik huur van vrienden. Anderen doen proefritten voor me, kijken mee als ik mijn website maak of komen als figurant opdraven als ik in een TV reclame zit met mijn website.” Hij lacht.

 

“Ik heb best lang geëxperimenteerd met verschillende vormen en afwerkingen voor de boards. Dan vroeg ik vrienden om mee te kijken en testritten te maken. En een week later kwam ik dan weer met een iets ander board, met net weer andere materialen. Of ze nog eens nog wilden proberen."

Sam - Vorm longboards

Stap voor stap naar een eigen bedrijf

"Nooit gedacht dat ik daar mijn beroep van zou kunnen maken. Je denkt er wel over na, maar het is dan best een hele stap om het ook echt te doen. Via een vriend kon ik aan de slag als rietdekker. Dat doen ook niet veel mensen en het was gewoon werk, dus dat neem je dan maar aan. Terwijl ik stiekem van iets eigens droomde.

 

Ik heb nu mijn bedrijfje als meubelmaker. Daarnaast help ik om een oud huis op te knappen. Dat geeft me samen de financiële basis om te doen wat ik leuk vind. En dat is longboards maken. Het mooiste vind ik het moment als ik een mail via de website krijg, en dat iemand heel aarzelend vraagt of het mogelijk is om een longboard er precies zo en zo uit te laten zien. En dat ik dat dan voor iemand mag gaan uitzoeken en gaan maken.”

Sam maakt een longboard

Precisiewerk en goed slapen

“Wat veel mensen niet zien is hoe veel precisie er in een board zit. Ik werk mijn boards af met een fineerlaag en bij al mijn boards loopt er één baan fineer in het midden over de bovenkant van het board. Dat is een soort handelsmerk. Als die laag een milimeter scheef zit, dan zie je dat meteen. Als ik een board met fineer verlijm, kan dat alleen als ik de nacht ervoor goed geslapen heb. Anders heb ik geen vaste hand.”

Het gaat om wat in de praktijk werkt

“Elk board is uniek. En ik zoek er steeds naar hoe ik ze beter kan maken. Hoe het product als geheel beter klopt. Klanten die dat willen, kunnen de wielen en de trucks meteen bij mij bijbestellen. Dus ik ben sinds kort gaan werken met een andere leverancier van wielen en trucks. Die passen gewoon beter bij de houtlook van mijn boards.

 

Maar het geldt ook voor mijn werkplaats. Veel van wat daarin staat heb ik zelf gemaakt. Een werkbank die ik als afstudeerstuk heb gemaakt. Die kun je zo niet kopen.”

Sam maakt een longboard
© Foto: Lea Westphal

“Het is misschien niet hoe je het leert als je bedrijfseconomie studeert, maar het is wat in de praktijk werkt. Ik begin klein en kijk steeds naar een volgend stapje, naar de volgende kleine verbetering. De pers waar ik mijn board in pers heb ik op Marktplaats gekocht voor zijn oud ijzerprijs. Het hoeft niet te gaan zoals bij iedereen, als het maar zo gaat dat ik er zelf plezier bij heb. En dat lukt goed!

 

Er zijn steeds dingen geweest waar ik niet uitkwam. En ik heb ze ook steeds weer opgelost. Dat is de uitdaging als ondernemer, dat je dat steeds weer aangaat. Ook al weet je niet hoe de oplossing eruitziet. Dat je toch steeds weer een weg zoekt om verder te gaan.”

Frank van Oosterhout - Jimdo

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Jimdo beveiligt je website met HTTPS

$
0
0
Jimdo HTTPS

Bij Jimdo is je website helemaal beveiligd! In de komende weken activeren we bij iedereen een SSL/HTTPS versleuteling voor de hele website. Deze versleuteling zorgt ervoor dat de verbinding tussen je browser en website beveiligd is, en het beschermt de informatie van je bezoekers als ze je website gebruiken.

 

Zodra de HTTPS beveiliging op je Jimdo website actief is zie je een klein slot symbool linksboven in je browser naast de adresbalk.

Een voorbeeld van een HTTPS beveiligde website.

Wat zijn de voordelen van HTTPS?

Het webwinkel gedeelte van onze websites was al HTTPS beveiligd, maar nu krijgt  je hele website deze versleuteling. Dit geldt ook voor websites zonder webwinkel: al je pagina’s zijn hierna nog beter beschermd. Je klanten weten dat ze je website kunnen vertrouwen en dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn.

 

De SSL versleuteling verbetert daarnaast ook je vindbaarheid in Google!

 

Je hoeft niets te doen om naar HTTPS over te schakelen, dit gebeurt automatisch. Daarbij verandert de inhoud of het design van je website niet, maar achter de schermen profiteren je bezoekers van de beste bescherming en modernste technologie.

Als je code in een HTML element of het HEAD-gedeelte plaatst kun je een bericht krijgen dat de inhoud niet veilig is. Volg deze korte stappen wanneer dat gebeurt.

We kijken uit naar het moment dat al onze websites HTTPS beveiligd zijn!

GABRIËLLE SMITH

 Community Supporter


Terugblik op 2016

$
0
0
Terugblik op 2016 bij Jimdo

Nu 2016 tot een einde komt kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we allemaal veranderd en bereikt? We zetten een paar hoogtepunten van onze blogposts, nieuwe functies, en gebeurtenissen op een rij.


Hoe verwerkt Google je website?

We begonnen het jaar met een uitgebreide blogpost over zoekmachines en zoekresultaten. Het artikel legt duidelijk uit hoe Google je website vindt, analyseert, en een positie geeft. Zo begrijp je beter hoe je je website hoger in de zoekresultaten kan krijgen! 

Alle websites responsive

We bekijken websites tegenwoordig op laptops, maar ook op smartphones en tablets. In het voorjaar hebben we daarom al onze designs responsive gemaakt. Alle Jimdo websites passen zich nu automatisch aan het formaat van het scherm aan waarop de website bekeken wordt. Hierdoor hoef je de mobiele versie niet meer apart te bewerken.

Responsive designs Jimdo

Nieuwe Jimdo tv-reclame

Dit jaar begonnen we ook met het uitzenden van een nieuwe Jimdo tv-reclame! Hierin zie je longboard ontwerper Sam die vertelt over het starten van zijn bedrijf Vorm Longboards met zijn Jimdo website. Als je benieuwd bent naar zijn verhaal kun je meer lezen in deze blogpost.

Roadtrip in Nederland: Jimdo Meet-ups

Net als vorig jaar reisden we naar Nederland voor een serie meet-ups, dit keer niet in november maar in het zonnige augustus. We bezochten Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Het was weer leuk om verschillende websites te bekijken en vooral de persoon achter de website te leren kennen. Met veel inspiratie en ideeën zijn we teruggegaan naar Hamburg. We kijken nu al uit naar de volgende ronde in 2017!

Nieuw menu

In de afgelopen twee maanden hebben we het menu van alle websites veranderd. De indeling van de functies is logischer en overzichtelijker geworden. Zo staan alle instellingen voor je webshop nu onder ‘webwinkel’ en al je SEO instellingen onder‘performance’. De functies die je elke dag gebruikt zijn sneller te vinden en degenen die je minder vaak gebruikt zijn iets verder geplaatst. Aan je website werken was nog nooit zo makkelijk!

En 2017?

Al met al was het een geweldig jaar waarin we flink zijn gegroeid en ons verder hebben ontwikkeld. We weten niet wat ons volgend jaar staat te wachten, maar als het net zo mooi wordt als 2016 dan zijn wij heel gelukkig!


GABRIËLLE SMITH

Community Supporter



Van liefhebber naar ondernemer: Studio Gespuis

$
0
0
Kast Studio Gespuis

“Het is helemaal niet zo normaal dat je een hele leuke baan hebt en dan toch zegt ‘Ik vind het niet leuk genoeg”. Bart Buijs wilde wat anders in zijn leven. Meer tijd met zijn kinderen en een baan die meer als een hobby voelt. Dat was het idee. Maar, ga het maar eens doen. Je gooit je leven overhoop in de hoop dat er een veel leukere versie voor terugkomt. En dat is best eng!

 

Stapje voor stapje kwamen de veranderingen en ineens was er ruimte om zijn eigen bedrijf en webshop te starten: Studio Gespuis. Frank bezocht hem in Alkmaar om meer over zijn bedrijf te horen.


Ruimte maken voor wat je echt wilt

In zijn webshop Studio Gespuis verkoopt Bart meubels en lampen met een industriële uitstraling. Altijd authentiek en liefst gevonden of met het oorspronkelijke verhaal van de historie. Voor wie meer wil, verzorgt Bart de volledige interieurinrichting. 

 

"Mijn vrouw en ik waren allebei erg met werk bezig. De kinderen gingen naar de opvang en wij waren aan het werk. Toen de kinderen ouder werden, wilden we meer tijd met ze doorbrengen, maar daar was dan geen tijd voor. Dus namen we één dag vrij in de week, ook al paste dat niet qua werkzaamheden. Mijn werkgever was er niet blij mee, maar het was het waard. 

 

Dat hebben we steeds uitgebreid, zodat er meer tijd voor het leven kwam: kids, huis, de dingen die je leuk vindt. We bouwden onze banen steeds verder af. We wilden niet op een houtje bijten, maar ook niet meer tijd met werken doorbrengen dan nodig. Dus we hebben heel goed gekeken: wat hebben we nodig? Dan gaan we dat doen. En toen kwam er ook ruimte voor Studio Gespuis."

Productfoto Studio Gespuis

De stap wagen

"De start stel je altijd uit. Er is altijd wel een reden om te zeggen 'Dit is niet het moment'. 

 Toen was ik met mijn vrouw een weekendje weg, zaten we erover te praten. En toen hadden we in dat gesprek ineens een naam gevonden: Gespuis. Dat maakte het ineens tastbaar. Toen werd me duidelijk dat ik het moest gaan doen. 

 

Vorig jaar in oktober ben ik officieel begonnen. Heb ik me ingeschreven bij de KvK. Ik zette een stelling in de schuur en had het plan om oude lampjes te gaan versturen. Ik zat me nog zorgen te maken of ik dat wel kon, een bedrijfje hebben, maar mijn vrouw zei ‘Je doet het al, maar nu moet je administratie doen en je een beetje aanprijzen.’ En toen merkte ik hoeveel mogelijkheden ik ineens had, als ik er echt voor zou gaan."

Oude lampen Studio Gespuis

'Je blijft het doen. Omdat je erin gelooft.'

"Laatst was ik in een oude kaasfabriek. Die werd al jaren alleen nog als opslag gebruikt. Via via hoorde ik dat het pand verkocht zou worden. Toen ben ik gaan kletsen en mocht ik in dat pand kijken wat er nog aan schatten te vinden was. Drie dagen waren we daar bezig. We zijn tegen de gevels op geklommen om dingen los te schroeven, we hebben de zolders uitgepluisd. 

 

Met de verkoop van die spullen krijg je dat niet terug. Het is leuk om te doen, maar het is niet dat je er onwijs geld mee verdient. Maar, als ik het zelf niet afschroef, vraagt mijn klant zometeen: hoe kom je er dan aan? Want dat is wat ze bij mij krijgen, ik vind dat verhaal leuk. 

 

‘s Avonds, als de kids in bed liggen, gaan we soms tot elf, twaalf uur door. Niemand ziet dat werk. Alleen het mooie resultaat. 'Wat een creatieve site.' Maar dat gaat niet vanzelf. 

Je hebt niemand in dienst. Geen werkverdeling. Je doet het allemaal zelf, inclusief social media, website, administratie. En toch blijf je het doen. Omdat je het leuk vindt en erin gelooft."

Ondernemer worden

"Het eerste lampje dat ik verkocht was, was een hanglampje dat straalde naar de zijkant. De klant wilde een nieuw oogje aan de lamp om het op te hangen, maar wilde daar niet voor betalen.

 

Je geeft weleens toe en maakt er dan de kosten voor. Ik ben dan wel eens van het gunnen, maar als ondernemer moet je er gewoon je kosten voor rekenen. Het is geen liefdewerk, oud papier. Dat vind ik soms wel moeilijk, maar dat leer je gaandeweg. In het eerste jaar kan dat, vind ik. Ik neem soms klussen aan om mijn portfolio op te bouwen en ervaring op te doen."

Liefhebber blijven

"De stoel waar je op zit, komt uit het oude gemeentehuis in Amsterdam. Dat was tijdens een verbouwing in de jaren ‘70. Een toenmalige stagiair heeft toen elke dag een stoel uit de afvalbak gehaald en achter op zijn fiets gebonden. Een aantal jaar geleden besloot hij een exemplaar aan mij te verkopen.

 

We zijn gaan zoeken in het stadsarchief: hoe zag die kantine er dan uit? En toen bleek het verhaal inderdaad te kloppen, de kantine stond vol met stoelen van het merk RoWaC. Een oeroud en vooral oerdegelijk merk, die plastic stoelen die ernaast staan zijn over twintig jaar weg. De stoel waar je op zit, is al 100 jaar oud."

Vintage stoel Studio Gespuis

Het verschil dat een website maakt

"Door de website komt het ineens een stuk professioneler over. Mensen denken dat er groot bedrijf aan zit, met een showroom of zelfs een winkel. Dan staan er ineens mensen aan de deur, uit de Achterhoek. 'We zoeken naar een winkel die hier moet zijn en we vinden hem niet.' Dat klopt natuurlijk, want het is echt alleen een webshop die we voeren vanuit huis. Daar zag ik wat een website kan doen.

 

Ik ben grafisch opgeleid, maar wilde niet werken met code. Maar ik wil wel zelf bepalen hoe het eruit moet zien. Bij mij is het in de vormgeving steeds 'less is more'. Dat vind ik heel prettig met Jimdo. Ik hou van die simpelheid."

Bart met zijn webshop

"De manier waarop het vormgegeven is, maakt duidelijk wat ik kan doen voor mijn project. 

Het is haast Jip en Janneke: druk op de knop en je kan zien wat het wordt. Iedereen kan zien wat de iconen inhouden, wat het doet. Dat miste ik in andere websites. Bij Jimdo werk je ook in een template, maar je bent nog vrij genoeg om met eigen vaardigheden je eigen draai eraan te geven. Hier is het alsof je het wel zelf met code hebt gemaakt."

Frank van Oosterhout

FRANK VAN OOSTERHOUT

Jimdo allrounder


Doorklikken & bounce: verbeter klikgedrag in Google

$
0
0
Verbeter de doorklik ratio en bounce ratio op je Jimdo website.

Je bent goed aan de slag gegaan met je SEO en je site is door Google opgenomen. En nu zie je dat er bezoekers vanuit de zoekmachine naar je website komen. Goed bezig! Hoe haal je daar het meeste uit?

 

Natuurlijk wil je meer bezoekers, maar je wilt vooral de juiste bezoekers - mensen die op zoek zijn naar precies wat jij te bieden hebt en die blij zijn als ze jouw site vinden. 

 

Daarom bespreek ik in dit artikel hoe je je website beter laat overkomen in de zoekresultaten, hoe je mensen aanmoedigt om op jouw website te klikken, en hoe je zorgt dat ze blij zijn als ze op je site terecht komen.


Hoe zien zoekers je website?

Mensen zien maar een heel klein stukje van je website in de zoekresultaten. Dat hele kleine stukje overtuigt ze om op je site te klikken. Of niet. Als je kunt verbeteren hoe je website daar opduikt, kun je meer mensen naar je site krijgen. 

 

Zo ziet een website eruit in de zoekresultaten:

Voorbeeld van een website in de zoekresultaten.

De vermelding is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de paginatitel (Vogelbekdier), de websitetitel (Wikipedia) en de paginabeschrijving (de korte tekst daaronder).

 

Met Jimdo kun je zelf beslissen wat je als paginatitel, websitetitel en beschrijving wilt gebruiken. Je kunt dat instellen in je zoekmachine-instellingen.

Paginatitel

Als Google denkt dat een pagina goed past bij een zoekopdracht, laat het de paginatitel zien in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om elke pagina een unieke titel te geven, die past bij de inhoud die op die pagina staat. Standaard is de paginatitel hetzelfde als de naam in de navigatie, maar dat kun je aanpassen.

Websitetitel

Iedere pagina heeft zijn eigen paginatitel, maar er is ook één titel voor de hele website. Dat is vaak de naam van de website of van je bedrijf. Die komt na het streepje in de vermelding in Google. Je kunt die websitetitel aanpassen via Performance in het menu van je website. 

 

Bij je ‘Over ons’ pagina zien mensen bijvoorbeeld deze vermelding:

 

Over ons - Benny’s Beste Burgers

Voorbeeld van een websitetitel op een Jimdo website.
Stel de websitetitel in bij de Performance instellingen

Paginabeschrijving

Elke pagina heeft zijn eigen onderwerp. Dat betekent ook dat elke pagina zijn eigen zoekwoorden heeft en zijn eigen beschrijving verdient. Google kijkt niet naar die beschrijving om je pagina hoger in de zoekresultaten te zetten. Maar de paginabeschrijving is wel zichtbaar, en als je hem aantrekkelijk schrijft klikken meer zoekers door naar je pagina. Zie hem als een kleine ‘teaser’ voor je pagina.   

 

Als je geen beschrijving invoert kiest Google zelf wat voor tekst er te zien is. Meestal is dat de tekst waardoor Google dacht dat die pagina bij de zoekopdracht past. 

 

Een goede beschrijving is kort. Anders wordt hij in de zoekresultaten afgebroken. Google geeft de beschrijving een aantal pixels in de zoekresultaten. We kunnen je dus niet precies zeggen hoeveel karakters je kunt gebruiken. Een goede richtlijn is maximaal 150 karakters, inclusief spaties. In je zoekmachine-instellingen kun je vooraf zien hoe de beschrijving eruit komt te zien. 

Voorbeeld van een paginabeschrijving op een Jimdo website.
Een paginabeschrijving kan er ongeveer zo uitzien (hoeft trouwens niet te allitereren). Dit voorbeeld gebruikt 146 karakters, inclusief spaties.

Klikken zoekers op je pagina?

Als een pagina in de index van Google staat, kan hij in de zoekresultaten getoond worden. Hoe hoger de positie, hoe beter. Dat is wat je probeert te bereiken met het optimaliseren van je website. Je kunt die vermelding in de zoekresultaten zien als een digitale etalageruit, waar je mensen enthousiast kunt maken voor wat je te bieden hebt op je website. 

 

Nu komen we bij de volgende stap: zorgen dat mensen ook echt je winkel binnenlopen. In dit geval betekent dat ervoor zorgen dat ze doorklikken naar je pagina. Wat we willen verbeteren is deCTR: de clickthrough rate of doorklikratio.

 

Even snel uitgelegd: als je website door 100 mensen wordt getoond in de zoekresultaten en daarvan klikt er 1 door naar je site, geeft dat een doorklikratio van 1%.

 

Er is een boel onderzoek gedaan naar doorklikratio’s op verschillende plekken in de zoekresultaten. De exacte cijfers verschillen per studie, maar als vuistregel geldt: pagina’s die hoger in de zoekresultaten staan, hebben een hogere doorklikratio. De reden is dat zoekers simpelweg geen zin hebben om lang te scrollen en veel resultaten te bekijken. Ze kiezen meestal voor één van de eerste opties. 

 

Als je je pagina van plek 10 naar plek 6 weet te krijgen, geeft dat al een verbetering in de doorklikratio. Op de plekken 1 t/m 5 is dat effect nog veel sterker: hoe dichter je bij de eerste plek komt, des te groter is ook de sprong in doorklikratio. 

 

Tip: Om deze stappen te volgen is het nodig om een Google Search Console account te maken (eerst heette dit Google Webmaster Tools). Dit is een gratis programma van Google waarmee je informatie over je bezoekers kunt zien. Heb je dit nog niet? Hier zie je hoe je je aanmeldt.

Je kunt de doorklikratio voor je site bekijken in Google Search Console. 

  • Log in op je Search Console account
  • Ga naar Zoekverkeer > Analyse
  • Vink CTR aan in de balk bovenin

 

Voorbeeld van de CTR in een zoekanalyse op Google Search Console.
Bekijk de CTR op Google Search Console

Je kunt nu de doorklikratio voor je pagina’s bekijken. Om dat een beetje in context te zetten, is het goed om ook Weergaves en Positie aan te vinken. Je kunt dan zien hoe vaak een pagina getoond is aan zoekers en op welke gemiddelde positie. Zoek je naar specifieke gegevens, dan kun je filteren op pagina of zoekwoord.

 

Als je pagina niet vaak getoond is, probeer het dan eens met een langere periode. Door meer data te gebruiken, worden de patronen duidelijker en is de kans kleiner dat toevalligheden een rol spelen.

Blijven bezoekers op je site?

Bezoekers naar je site krijgen is één ding. Maar, als je er iets aan wilt hebben voor je bedrijf, dan wil je ze ook op je website houden. Als we bij de vergelijking met een winkel blijven: mensen je winkel in krijgen helpt niet als ze meteen weer naar buiten stappen.  

 

Voor je website gaat het dan om mensen die vanuit de zoekresultaten naar je site komen, maar niet doorklikken naar andere pagina’s op je site. We noemen dat het bounce-effect en hebben het over bounce rate of bounce-ratio: het percentage bezoekers dat maar één pagina op je site bekijkt en dan weer weggaat. 

 

Je kunt die informatie vinden in Google Analytics:

  • Log in op je Google Analytics account
  • Ga naar Gedrag > Inhoud > Alle pagina’s 
  • Je ziet nu onderin een kolom met de bounce rate voor elke pagina.
Voorbeeld van het bouncepercentage in Google Analytics.
Bekijk het bouncepercentage op Google Analytics

De harde waarheid is: elke website heeft een bounce rate. Wij hebben het bij Jimdo en grote sites als Facebook of Amazon hebben het ook. We kunnen nooit helemaal voorkomen dat bezoekers‘bouncen’, maar we kunnen wel proberen te begrijpen waarom ze wegklikken. Als we dat begrijpen, kunnen we de bounce rate verlagen.

Waarom mensen wegklikken

Als mensen wegklikken, is het vaak omdat wat ze op de site vinden, niet aansluit bij wat ze zoeken. Vat dat niet verkeerd op: het betekent niet dat je site niet goed is. Het betekent alleen dat je site niet is waar die bezoeker naar zocht.

Pagina sluit niet aan bij zoekintentie

Laten we zeggen dat ik op zoek ben naar de ultieme cappucino. (zijn we dat niet allemaal?) Als ik zoek naar ‘ultieme cappucino’, kom ik misschien op de site van ‘Ultimate, de beste oploscappucino’. Het moment dat ik herken dat het om oploskoffie gaat, klik ik weg. Dit was niet wat ik zocht. 

 

Soms heeft je site gewoon niet precies waar mensen naar op zoek zijn. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je paginatitel en je beschrijving zo helder mogelijk zijn. Mensen klikken op je site in Google en vinden soms niet hun wens. Net zoals het ook kan gebeuren dat je een keer de verkeerde winkel binnenloopt.

Pagina sluit niet aan bij de beschrijving

Ik blijf natuurlijk zoeken naar die ultieme cappucino. En nu zie ik een beschrijving in Google: ‘De ultieme cappucino: 5 jaar op rij winnaar van de Cappucino Award’. Dat klinkt veelbelovend! Maar als ik naar de site ga, zie ik dat ze hun eigen cappucino hebben geproefd, zonder die te vergelijken met anderen en zichzelf er een prijs voor hebben gegeven. Terug naar de zoekresultaten: dit is niet wat me beloofd werd!

 

In je beschrijving en paginatitel geef je bezoekers een idee van wat ze vinden als ze doorklikken naar jouw website. Je pagina moet die verwachtingen dan ook waarmaken. Een fantastische beschrijving kan zorgen dat meer mensen doorklikken, maar als de pagina het niet waarmaakt zijn die mensen ook zo weer weg.

 

Verbeter je bounce rate

Als je je bounce rate wilt verbeteren, zoek dan in Google Analytics naar pagina’s die veel bezocht worden en een hoge bounce rate hebben. Vraag jezelf af wat bezoekers verwachten als ze die pagina in Google zien. Maakt je pagina die verwachting waar? Zo niet, dan kun je de beschrijving aanpassen of de pagina zelf. 

Verbeteringen testen voor je doorklikratio en bounce

Je kunt je site aanpassen om doorklikratio of bounce rate te verbeteren. Zo zet je dat op:

  • Gebruik Google Search Console om pagina’s te vinden die veel aan zoekers getoond worden, maar die een lage doorklikratio hebben of een hoge bounce rate.
  • Schrijf voor die pagina een nieuwe paginabeschrijving. 
  • Laat Google die verandering verwerken.
  • Gebruik Search Console en Analytics om één keer per week de doorklikratio en bounce rate te bekijken.
  • Laat dit experiment een paar maanden lopen (of tot je genoeg effect ziet)

Je kunt Google de vermelding van de pagina laten bijwerken met deze stappen:

  • Log in op je Search Console account.
  • Ga naar Crawlen > Fetchen als Google
  • Klik op Indienen
  • Wacht tot de verandering zichtbaar is in de zoekresultaten.

Test niet al je pagina’s in één keer. Door één pagina tegelijk te testen, weet je zeker dat veranderingen in doorklikratio of bounce ook echt het resultaat zijn van je experiment. Je ziet misschien iedere week wat kleine veranderingen. Die zouden voor alle pagina’s op je site ongeveer hetzelfde moeten zijn, behalve voor je testpagina. 

 

Laat je experiment op z’n minst een maand lopen. Ook hier wil je ervoor zorgen dat je genoeg data verzamelt, zodat je toeval kunt uitsluiten.

Resultaten bekijken

En dan komen er resultaten uit je experiment. Hoe interpreteer je die?

 

Hoge doorklikratio en lage bounce rate

Dit is perfect. Mensen zien je pagina, ze klikken er vaak op en er zijn er maar weinig die dan meteen weer weggaan. Niks aan veranderen.

 

Hoge doorklikratio, hoge bounce rate

Je paginabeschrijving en paginatitel maken mensen nieuwsgierig genoeg om door te klikken. Maar de pagina biedt dan niet wat ze zoeken. Controleer of je niet te veel belooft. 

 

Lage doorklikratio, lage bounce rate

Als mensen eenmaal op je pagina zijn, zijn ze er blij mee. Dat is goed. Maar, er zijn er maar weinig die op de pagina komen. Ben je misschien te bescheiden in je beschrijving en paginatitel?

 

Lage doorklikratio, hoge bounce rate

Dit is precies wat je niet wilt. Er klikt nauwelijks iemand op deze pagina. En als ze dat wel doen, gaan ze meteen weer weg. Waarschijnlijk is het beter om deze pagina helemaal opnieuw uit te denken.


Zoekmachine optimalisatie kan je helpen om de juiste mensen naar je website te krijgen. Met wat aandacht voor je SEO kun je je website laten aansluiten bij je doelgroep en mensen aansporen om op jouw website te klikken en er dan te blijven. Zo verander je zoekers in bezoekers en bezoekers uiteindelijk in klanten. 

Frank van Oosterhout

FRANK VAN OOSTERHOUT

Community Flow Explorer


22 Tips voor het bouwen van je DIY Website

$
0
0
Verbeter de doorklik ratio en bounce ratio op je Jimdo website.

Wat doen de meeste succesvolle doe-het-zelf websites dat andere sites niet doen? De afgelopen tien jaar zijn we daar bij Jimdo eens in gedoken. Miljoenen websites hebben we bestudeerd. En steeds opnieuw hebben we gezien dat er simpele tactieken zijn dat je helpt het beste uit je doe-het-zelf sitebuilder te halen. Waar je website ook over gaat.

 

Leestijd: 3 minuten


De 22 kenmerken van succesvolle DIY websites

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een van die miljoenen mensen die besloten hebben zelf een website te bouwen. Je stapt een nieuwe wereld binnen, leert iets nieuws en beproeft je geluk met een nieuw idee – namelijk dat iedereen zijn eigen website kan bouwen om zijn passie online te delen.

 

De eerste stap heb je al gezet. Hier zetten we een aantal beproefde suggesties voor je op een rij zodat ook jij een succes van je website kunt maken:

1. Start met een doel voor je website.

Zorg dat je helder voor ogen hebt wat je hoopt te bereiken en wat je met je website wilt voordat je begint.

2. Vind inspiratie bij mensen die je voorgingen.

Je bent niet alleen! Check onze pagina met Jimdo-voorbeelden om een paar gave DIY-websites te zien. Schrijf op wat je goed vindt aan andere sites, want de kans is groot dat je op je eigen website iets vergelijkbaars kunt doen.

3. Bedenk wie je lezers zijn.

(En nee, “iedereen” telt niet). Als je precies weet wie je wilt bereiken, kun je beter inspelen op wat je publiek nodig heeft.

4. Neem de tijd om een plan voor je site te maken.

Een beetje als het helemaal doorlezen van een recept voor je begint met koken – het lijkt misschien saai, maar bespaart je uiteindelijk veel tijd. Of je voor een simpel of juist een heel uitgebreid plan kiest, elk plan zal je later van pas komen als je begint met het bouwen van je website.

5. Zorg dat je navigatie op één regel past.

Een horizontale menubalk die over twee regels loopt staat een beetje rommelig. Eigenlijk zegt zo’n menu: “Ik kon niet beslissen wat ik hier neer zou zetten, dus heb ik alles maar neergezet.” 99% van de websites ziet er beter uit als je het aantal menu items beperkt houdt zodat ze op één regel passen. Een overzichtelijk menu maakt het bovendien makkelijker voor je klanten om te vinden wat ze nodig hebben – dat noemen wij een win-win situatie!

Navigatie website Jimdo
Een navigatiemenu dat meerdere regels beslaat maakt het lastig voor je lezers om de weg te vinden.
Navigatie menu Jimdo website
Kijk of je een paar items in je menu weg kunt laten zodat het op één regel past.

6. Vul je SEO instellingen in.

Veel mensen slaan deze stap over omdat ze denken dat SEO iets voor ‘gevorderden’ is. Dat is jammer, want het valt heel erg mee! Sommige dingen moet je niet doen als je er niet voor doorgeleerd hebt (iemand opereren, bijvoorbeeld…), maar dat geldt niet voor SEO. Als je voor elke pagina de Websitetitel, Paginatitel en Beschrijving invult (op de pagina over optimaliseren zie je hoe), heb je al een stevig schouderklopje verdiend.

7. Registreer een eigen domeinnaam.

Als je kiest voor een betaald abonnement, krijg je een eigen domein en verschijnen er geen advertenties of logo’s die niet van jou zijn op je site – dit laat je bezoekers zien dat je je website (en je bedrijf) serieus neemt.

8. Kies een domeinnaam met een eenvoudige spelling.

De perfecte domeinnaam is misschien al bezet, maar

probeereenextreemlangedomeinnaamtevermijden.nl. En streepjes-vermijd-je-ook-beter.com. 

9. Neem de tijd om je domein ‘aan’ te zetten.

Zorg dat je wat tijd inplant als je je domein naar Jimdo verhuist, of gebruik maakt van een domein van een andere registrar. Het kan een paar uur of zelfs een paar dagen duren voor je domein weer verbonden is. Dit hangt af van de registrar.

10. Vergeet niet welk e-mailadres je hebt gebruikt om je domein te registreren.

Vooral als je het bij een andere host registreert. De toegang tot je eigen domein verliezen (of het per ongeluk laten verlopen) kan een pijnlijke aangelegenheid zijn.

11. Check hoe je website er op mobiele telefoons uitziet.

Bij Jimdo zijn alle designs responsive, dus je website past zich automatisch aan het formaat van het scherm van de gebruiker aan. Toch is het goed om dit te controleren door te klikken op ‘Bekijk als bezoeker’ en te zorgen dat je lettertypes groot genoeg zijn zodat iedereen je site gemakkelijk lezen kan.

Responsive designs Jimdo
Responsive designs Jimdo

12. Gebruik een standaard paginaopbouw als je niet vanaf nul wilt beginnen.

Het kan een beetje een eng idee zijn naar een lege pagina te staren. Daarom is er onze standaard paginaopbouw die je helpt om je website snel te vullen. Je hoeft alleen maar een standaard paginaopbouw te kiezen met voorbeeld-elementen en je eigen content erin te zetten. Easypeasy!

13. Gebruik kwaliteitsfoto’s.

Een slechte foto oprekken tot een grote afbeelding is een beetje als haar over een kale plek op je hoofd proberen te kammen. Je kunt het proberen, maar het resultaat is toch een beetje… jammer. Als je foto’s er korrelig of wazig uitzien, accepteer dan dat je ze niet kunt gebruiken en bekijk eens een paar websites waar je gratis professionele kwaliteitsfoto’s vindt die je voor je site kunt gebruiken.

Foto element Jimdo
Op het web gaat een kleine foto er korrelig uitzien als je hem oprekt tot een grotere foto…

14. Nu we het toch over foto’s hebben, zorg dat je een versie van je logo hebt (meestal een .PNG bestand) met een transparante achtergrond.

Jimdo website logo met achtergrond
Jimdo website logo met achtergrond
Jimdo website logo doorschijnende achtergrond
Jimdo website logo doorschijnende achtergrond

15. Investeer in een logo.

Een professioneel ontworpen logo kan duurder zijn dan je website zelf, maar het is de moeite waard voor je branding als het eenmaal op je website prijkt. Dit logo kun je vervolgens niet alleen op je website gebruiken, maar ook voor al je social media kanalen. We raden 99designs aan voor betaalbare pakketten.

16. Doe je voordeel met gratis icons.

Wist je dat er vele creatieve icons online te vinden zijn die je gratis kunt gebruiken? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar er bestaan veel websites waar je gratis icons kunt downloaden die je naar je website kunt uploaden als foto-elementen.

Een voorbeeld van gratis icoontjes van www.flaticon.com
Een voorbeeld van gratis icoontjes van www.flaticon.com

17. Volg de regel van twee voor lettertypes en kleuren.

Kies twee fonts (één voor koppen en één voor normale tekst) en twee kleuren en houd het daarbij. Begin daarmee, als beginnende ontwerper, en houd je site consistent en simpel.

18. Gebruik de witruimte.

In plaats van zo veel mogelijk content in je website te proppen is het beter om elk stuk content wat ruimte te geven. Laat rondom je tekst en foto’s wat witruimte vrij. Websites met voldoende witruimte zijn voor bezoekers makkelijker te lezen en maken navigatie ook eenvoudiger.

Jimdo website afstand element
Laat wat witruimte open op je website voor een opgeruimde look.

19. Breek je tekst in kleinere stukjes.

Lezen op een beeldscherm is best vermoeiend, en je lezers zullen waarschijnlijk snel proberen te scannen wat je schrijft. Help hen daarbij door je tekst onder te verdelen in korte paragrafen. Gebruik kolommen, koppen, opsommingen en witruimte (zie boven) om je tekst leesbaarder te maken.

20. Zorg dat je contactinformatie supereenvoudig te vinden is.

Je eigen doe-het-zelf website is de gemakkelijkste manier om contact te leggen met nieuwe klanten, zolang je maar heel duidelijk aangeeft hoe mensen met je in contact kunnen komen. Zet je contactinformatie in je zijbalk of footer zodat de info op elke pagina zichtbaar is – tenzij je je natuurlijk wilt hullen in mysterie en niet per se wilt dat mensen contact met je opnemen.

21. Maak kennis met een paar widgets.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een widget voor om je erbij te helpen. Widgets zijn kleine toevoegingen voor je website die de functionaliteit een boost kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan een boekingswidget, een kalender, een donatieknop. Er zijn heel veel widgets om uit te kiezen, en ze zijn allemaal eenvoudig te installeren, zelfs als je een beginner bent. En meestal zijn ze nog gratis ook.

22. Weet waar je terecht kunt voor hulp.

Mocht je vastlopen, dan staat ons Support Team voor je klaar – ook de Jimdo Experts staan stand-by om je te helpen met het ontwerpen van je website.


Heb je zelf nog tips na het bouwen van je eigen website? Laat het ons weten in de comments.

FEM EGGERS

Allrounder


Kies de beste achtergrond voor je website

$
0
0
Verbeter de doorklik ratio en bounce ratio op je Jimdo website.

Je achtergrondafbeelding is de eerste indruk die een bezoeker van je website krijgt. Eentje die ervoor kan zorgen dat je bezoekers verder klikken, of snel het venster weer sluiten. De juiste afbeelding trekt de aandacht van je bezoekers en zorgt dat ze nieuwsgierig zijn om meer te weten te komen over je bedrijf of blog.

 

Hoe moeilijk kan dat zijn, vraag je je misschien af. Daarom dagen we je uit om deze lijst met mogelijkheden voor je achtergrondafbeeldingen eens door te nemen en te checken wat je al kunt afvinken.


Maak contact met je lezers

Als je de top 20 meest gedeelde advertenties in 2016 van video- en technologiebedrijf Unruly bekijkt, zie je dat alle advertenties één ding met elkaar gemeen hebben — ze roepen allemaal een bepaalde emotie op. Emotionele branding wordt in de marketing gebruikt om kijkers aan te spreken, maar het principe geldt net zo goed voor de achtergrond van je website.

 

Kies een afbeelding die past bij je blog of bedrijf. Eentje die je bezoeker een goed gevoel geeft. Eentje die zorgt voor een emotionele verbinding tussen je merk en je bezoeker. Maak je bijvoorbeeld een reisblog, gebruik dan een foto van een prachtige plek waar je ooit geweest bent en geef je bezoekers het gevoel dat ze daar onmiddellijk naartoe zouden willen (of zelfs moeten) gaan. Een foto waar beweging in zit, of die vanuit een bijzondere hoek genomen is kan je achtergrond echt iets extra’s geven.

 

Dit is je kans om je product, een locatie of jezelf van de beste kant te laten zien. Maak je geen zorgen als één achtergrondafbeelding niet genoeg is: je kunt tot wel 25 afbeeldingen kiezen in een slideshow.

Jimdo voorbeeld reisblog met design Shanghai
Jimdo voorbeeld reisblog met design Shanghai

Vind online afbeeldingen van goede kwaliteit

Je website wordt een echte blikvanger met afbeeldingen in hoge resolutie. Je hoeft echt geen professionele fotograaf te zijn om een mooie achtergrondfoto voor je website te maken. Er zijn vele websites waar je gratis stockfoto’s van goede kwaliteit kunt vinden.

 

Wil je een van je eigen producten als achtergrond gebruiken en wil je liever geen professionele fotograaf inhuren, dan hebben wij hier een paar goede tips om een professionele foto te maken met een doe-het-zelf light box.

 

Voor elke afbeelding, of het nu een foto of een logo is, is er een ideaal bestandsformaat. Als je niet zeker weet of je een JPG of een PNG moet gebruiken, kijk dan even naar onze tips voor het gebruik van foto's op je site.

 

Pro Tip: Als je bestand te groot is, gebruik dan een tool als TinyPNG of TinyJPG om het te verkleinen zonder kwaliteit te verliezen.

De perfecte afmetingen

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar de juiste afmetingen en uitsnedes van je foto’s geven je website een veel professionelere look. Probeer onnodige achtergrondruimte weg te snijden, zodat de nadruk op je product ligt, of op de vakantiebestemming die je in de schijnwerpers wilt zetten.

 

Kies liever voor een liggende afbeelding in plaats van een staande. Liggende afbeeldingen zien er op moderne beeldschermen namelijk beter uit dan staande. Op de meeste beeldschermen is de minimumresolutie 1024x768 pixels. Als vuistregel raden we je daarom aan een achtergrondafbeelding te gebruiken van ongeveer 2000 pixels breed. Als je een afbeelding uploadt die kleiner is dan de minimale resolutie, is het resultaat een korrelige jaren ’80-look. Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt.

Een uitgesneden kwaliteitsfoto van een mens kan een krachtig middel zijn om de menselijkheid achter een organisatie te laten zien.

 

Vergeet niet om te controleren of je achtergrond op alle belangrijkste browsers als Google Chrome en Firefox, en op verschillende mobiele apparaten goed werkt, zodat je zeker weet dat je achtergrond op alle platformen goed functioneert.

Pro Tip: Weet je niet zeker wat de pixelgrootte van je afbeelding is? Klik dan vanaf je PC met de rechter muisknop op het bestand, kies dan voor “Eigenschappen” en dan op “Samenvatting”. Op een Mac klik je gewoon met je rechter muisknop op de afbeelding en kies je “Toon info” en vervolgens “Meer info.

Stel een focuspunt in

Een focuspunt leidt de kijker precies naar dat punt dat je onder de aandacht wilt brengen. Dat kan je eigen product zijn, of een interessant aspect van de afbeelding. Het focuspunt helpt achtergronden beter uit te lijnen, zodat belangrijke zaken zich niet verstoppen achter de content of je navigatie.

 

Kies Design en vervolgens Achtergrond; kies dan een afbeelding, en klik op “Instellingen” om een focuspunt in te stellen op dat deel van de afbeelding waar je de aandacht op wilt vestigen. Dit kun je doen voor elke willekeurige afbeelding, ook voor slideshows. Photoshop of andere tools heb je hier niet voor nodig.  

 

In een van onze laatste updates hebben we de opties ‘pauzeer’ en ‘ga verder’ toegevoegd aan de slideshow, zodat je een focuspunt kunt instellen voor elke afbeelding, een preview kunt bekijken en daarna verder kunt gaan met het maken van je slideshow.

focuspunt
Gebruik het focuspunt om een bepaald aspect van de foto te benadrukken

Videoachtergronden

Videoachtergronden zien er indrukwekkend uit, maar het kan nog best lastig zijn een balans te vinden tussen een adembenemende achtergrond en een achtergrond die niet afleidt van de content op je website. Als je je werk in actie wilt laten zien, kun je een video maken met een subtiele kleur, zodat hij niet té veel afleidt van de rest van de website. Subtiele bewegingen werken vaak het beste.

 

Subtiele videoachtergrond met het San Francisco design.
Subtiele videoachtergrond met het San Francisco design.

Om een video toe te voegen aan je Jimdo-website moet je een clip van YouTube of Vimeo kiezen. Op sites als Pond5 of AllTheFreeStock vind je royalty-free videoclips die je gratis kunt gebruiken. Wij vinden bijvoorbeeld de designs Stockholm en San Francisco geweldige designs om je videoachtergrond echt van het scherm te laten spatten. Het Stockholm design heeft een grote Header die gedeeltelijk zichtbaar blijft op je andere pagina’s, zodat hij je content niet overschaduwt.

 

Pro Tip: Probeer je video kort te houden. Als hij is afgelopen, start Jimdo hem automatisch opnieuw, zodat er altijd iets te zien is.

Effen achtergrondkleuren

 Als fotografie niet zo bij je past zijn er gelukkig genoeg andere opties voor je websiteachtergrond. Probeer bijvoorbeeld eens gekleurde blokken om een speels effect te creëren. Zorg daarbij wel dat de kleuren passen bij de branche waarin je werkt en de indruk die je van je bedrijf wilt wekken.

Unger music gebruikt een heldere, vrolijke oranje kleur om zijn speelse kant te benadrukken.
Unger music gebruikt een heldere, vrolijke oranje kleur om zijn speelse kant te benadrukken.

De achtergrond kan ook de zichtbaarheid van je tekst beïnvloeden, dus als je echt wilt dat je bezoekers zich op de content van je site concentreren, werkt een witte achtergrond misschien beter. De witruimte geeft je website een opgeruimde en elegante indruk. Dat past bijvoorbeeld goed bij een wat traditioneler bedrijf.

 

Pro Tip: Heb je liever iets rustieks? Experimenteer eens met textuurachtergronden als hout of textiel.

Onderschat de kracht van een opvallende achtergrond niet. Maak creatief gebruik van de mogelijkheden en je bezoekers zullen je site verlaten met een eerste indruk die staat als een huis. Probeer gewoon eens uit welke achtergrond voor je website het beste werkt en vergeet vooral niet plezier te hebben in het uitproberen van alle mogelijkheden!


Heb jij een geweldige achtergrond op je website die je met ons wilt delen? Laat het ons weten in de comments!

FEM EGGERS

Allrounder


Vaak voorkomende websitetermen uitgelegd

$
0
0
Verbeter de doorklik ratio en bounce ratio op je Jimdo website.

Het is weer april, en dat betekent dat er veel mensen zijn die werk beginnen te maken van hun goede voornemens en een eigen website willen bouwen. Misschien ben jij wel één van hen. Als het de eerste keer is dat je een website bouwt, gaat er een wereld voor je open. Een wereld vol programmeurs, designliefhebbers, marketeers, en doe-het-zelvers die allemaal dezelfde termen (of jargon, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt) gebruiken om te communiceren. Zoals bij elk nieuw project komt er ook bij het maken van websites een beetje ‘fake it til you make it’ kijken. Wij gaan je helpen zodat je direct mee kunt praten.

 

Hier is een handig spiekbriefje voor je met de woorden die je vaak tegenkomt als je je eigen website aan het bouwen bent.


Above the Fold / ‘Boven de vouw’

We hebben het wel over iets moderns als websites bouwen, maar dat wil niet zeggen dat de terminologie ook met de tijd meegaat. ‘Above the fold’, of ‘boven de vouw’, verwijst naar dat gedeelte van je website dat bezoekers kunnen zien zonder dat ze naar beneden hoeven te scrollen. De term is afkomstig uit de krantenwereld – als een krant dubbelgevouwen is, is alles wat boven de vouw staat gemakkelijk in één oogopslag te zien. Dit is dus de plek waar kranten hun belangrijkste koppen zetten, en voor je website zou je hetzelfde moeten doen.

Ankerlinks

Als je op een website op een link klikt en naar een andere pagina geleid wordt, beland je meestal bovenaan die pagina. Maar het kan zijn dat de belangrijkste informatie waar je naar wilt verwijzen halverwege de pagina staat. Daar zijn ankerlinks voor. Je kunt ankerlinks gebruiken om naar een bepaalde paragraaf op een pagina of zelfs naar een heel andere pagina te linken. Hier vind je een tutorial over het maken van ankerlinks. (Als je bezoekers de mogelijkheid wilt geven terug te keren naar de bovenkant van een pagina, gebruik je de terug-naar-boven-knop).

Backend en frontend

Als iemand het heeft over de backend of frontend van zijn website, dan heeft hij het over het gedeelte dat aan de voorkant voor iedereen te zien is (de frontend) en het gedeelte dat alleen hij kan zien als hij inlogt om aan zijn website te werken (de backend).

Call to Action (CTA)

Je hoort mensen vaak zeggen dat elke website (of zelfs elke pagina) een ‘call to action’ nodig heeft. Wat daarmee bedoeld wordt is dat je meestal wilt dat mensen méér doen dan je website alleen maar lezen. Je wilt bijvoorbeeld dat ze je product kopen, zich aanmelden voor je nieuwsbrief of je site op social media delen. Daar komt de call to action om de hoek kijken. Vaak is het een knop die de bezoeker aanspoort om te doen wat jij graag wilt dat hij doet, namelijk de volgende stap zetten. Gebruik hetKnop element om een call to action op je Jimdo-site te maken. Zonder CTA op je website loop je misschien de kans mis om van je bezoekers klanten te maken.

CMS (Content Management Systeem)

De term ‘Content Management Systeem’ klinkt misschien ontzettend saai, maar het CMS is een heel belangrijk deel van je website. Het is de online software waarmee je je site kan bijwerken en beheren zonder dat je iets van coderen hoeft te weten. Met andere woorden, dat is wat Jimdo is – het backendysteem waar je inlogt om aan je website te werken.

Content

Elk vakgebied heeft zijn eigen manier om te praten over ‘dingen’, en websites zijn daarin geen uitzondering. Alle dingen die je op je website zet – de foto’s, teksten, video’s en natuurlijk de kattenplaatjes vormen samen de ‘content’, de inhoud, van je website. Deze dingen komen in het inhoudsgedeelte van je website. Als je iemand hoort zeggen ‘content is koning’, dan bedoelt hij dat de inhoud van je website, de nuttige informatie die je deelt, veel belangrijker is dan alle hippe designelementen, lettertypes, kleuren, coole animaties, enz. Met andere woorden, een goede website kun je niet faken. Daar heb je nuttige en kwalitatief goede content voor nodig. (Je zult ook horen dat Google en andere zoekmachines goede content in hun zoekresultaten belonen met hogere rankings dan content die volgestopt is met keywords en andere achterhaalde SEO-trucjes.)

H1/H2/H3

Dit verwijst naar de grootte van een kop in HTML code. De grote kop bovenaan is een H1 (in HTML wordt dat geschreven als<h1>), de kop die daarna komt is een H2, enz. Bij Jimdo worden dit Koppen genoemd (Groot is H1, Medium is H2, Klein is H3). Zoekmachines speuren de code op je website af naar deze tags, omdat het hen helpt te bepalen waar je pagina’s over gaan. Dus als je iemand hoort zeggen: “Zorg dat je een H1 boven aan elke pagina op je website zet”, is dat wat hij bedoelt. (PS, dat is goed advies – het is goed voor je SEO).

Header

Een header is een groot stuk bovenaan je pagina dat meestal gereserveerd is voor een foto over de volledige breedte van je pagina en een kop. De header is het eerste wat je bezoekers zien als ze op je homepage komen en creëert een gedurfd en dramatisch effect. Het is een populaire designtrend op het moment. Veel van Jimdo’s designs hebben ingebouwde headers. Bekijk bijvoorbeeld de designs Zurich, Rio de Janeiro, Stockholm, en Miami. Wil je gebruik maken van een header, zorg dan dat je een kwalitatief goede foto kiest. Bij Jimdo kun je ook een video in je header zetten.

Hosting vs. Domain

Hoewel veel diensten (waaronder Jimdo) alles-in-één pakketten voor domeinnamen en hosting aanbieden, zijn dit twee verschillende dingen. Je domeinnaam is het unieke adres van je website, het stukje dat na de ‘www.’ komt. Hosting is een dienst waarbij het bedrijf dat je domein ‘host’ alles wat met je website te maken heeft beheert. Eigenlijk huur je ruimte bij je host. Wanneer je een domeinnaam gekocht hebt, kun je je domein verhuizen naar een andere host als je wilt, net zoals je je telefoonnummer kunt behouden als je van telefoonaanbieder wisselt.

JPG/PNG/GIF

Als je gaat werken met Foto-elementen, zul je merken dat je verschillende bestandstypen kunt uploaden: JPG’s komen het meest voor (de meeste foto’s zijn JPG’s). Voor bijvoorbeeld logo’s, illustraties, of andere bestanden waarbij je graag scherpe lijnen wilt blijven zien als je inzoomt zijn PNG-bestanden beter. GIF’s zijn het beste voor logo’s in lage resolutie, icons of symbolen, en voor bewegende kattenplaatjes... Check onze blog voor meer info over afbeeldingen.


Tip: Hoe spreek je deze bestandsnamen eigenlijk uit? Goede vraag! Voor JPG is het gebruikelijk om te zeggen ‘jee-peg’, maar voor PNG en GIF lijkt men er nog niet helemaal uit. Sommige mensen zeggen ‘ping’ of spellen ‘p-n-g’ uit. Sommige mensen zeggen GIF op z’n Nederlands, met een harde g, andere zeggen ‘djiff’. Nu je zelf een website hebt en weet waar je het over hebt, mag je daar natuurlijk ook een mening over hebben en anderen vertellen dat ze het verkeerd uitspreken.

Lorem Ipsum

Als je een website of een nieuwe pagina maakt met een standaard paginaopbouw, valt het je waarschijnlijk op dat er al tekst op je pagina staat. Hele gekke tekst. Geen zorgen, we hebben niet per ongeluk je CMS in het Latijn opgesteld, het is gewoon de lorem ipsum tekst, de standaardtekst die in de designwereld als opvulling wordt gebruikt. Lorem ipsum is bedoeld om je te laten zien hoe een regel of paragraaf er in een bepaalde paginaopbouw uit ziet, zonder dat je daarvoor zelf al tekst hoeft te hebben. Er had ook kunnen staan ‘plaats hier je tekst, plaats hier je tekst, plaats hier je tekst’. Ontwerpers hebben gemerkt dat als je echte tekst gebruikt, de betekenis van de woorden kan afleiden van het design. En dat is nu juist waar het hier om gaat. Als de tekst bestaat uit onherkenbare woorden, is het veel makkelijker hem te negeren en je te focussen op het design. Vergeet alleen niet het lorem ipsum te verwijderen en te vervangen door je eigen tekst voor je je website live zet!

Responsive design

Responsive is een andere manier om te zeggen ‘mobile-friendly’, geschikt voor gebruik op een mobiele telefoon. Het betekent dat een website reageert op de afmetingen van het scherm waarop je kijkt en zich automatisch daaraan aanpast. Of je een website nu vanaf een mobiele telefoon, een tablet, laptop of PC bezoekt. Als je vanaf je telefoon een website bekijkt waarop je voortdurend in- en uit moet zoomen om de content goed te kunnen bekijken, weet je dat deze website niet responsive is.

Jimdo-websites zijn allemaal responsive en zien er daarom op elk apparaat geweldig uit.
Jimdo-websites zijn allemaal responsive en zien er daarom op elk apparaat geweldig uit.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Dit klinkt misschien eng, maar het is echt veel makkelijker dan je zou denken. SEO is het proces waarmee je je website aantrekkelijker maakt voor zoekmachines. De websites die je te zien krijgt als je zoekt op Google staan niet toevallig bovenaan. Er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om zoekmachines te helpen begrijpen waar je website over gaat en, nog veel belangrijker, je site te laten zien aan de juiste bezoekers.

Sitemap

Een sitemap is a lijst van alle pagina’s op je website. Meestal is het een simpele opsomming, net als de inhoudsopgave van een boek. In de praktijk kun je een sitemap op verschillende manieren gebruiken. Om te beginnen kan een sitemap je helpen je website te schetsen voor je begint met bouwen (altijd een goed idee om te beginnen met een plan!). Zo’n sitemap hoeft niets bijzonders te zijn – het kan een Word document zijn, een pagina in je notitieboek, de achterkant van een bierviltje, wat je zelf het handigst vindt om je ideeën te ordenen. Ten tweede kun je je sitemap als XML-bestand indienen bij Google en andere zoekmachines zodat ze je site makkelijker kunnen verkennen en toe kunnen voegen aan relevante zoekresultaten.

Tip: Een sitemap kan ook een pagina op je website zijn met links naar alle pagina’s op je site, net als een inhoudsopgave. Jimdo maakt zo’n pagina automatisch voor je aan op jouwsitenaam.jimdo.com/sitemap. Het beste is het natuurlijk als je bezoekers zo’n sitemap helemaal niet nodig hebben omdat je navigatie hen precies brengt waar ze naartoe willen.

UX

Dit is de afkorting voor ‘user experience’. De user experience is letterlijk de ervaring die een bezoeker heeft als hij op je website rondkijkt. Als je naar een website gaat en je vindt in mum van tijd alles waar je naar op zoek bent, dan is dat een goede gebruikservaring. Als je een website bezoekt en het is onduidelijk waar je moet klikken of je raakt verdwaald op de site en kunt niet vinden wat je zoekt, dan is dat een slechte gebruikservaring.

Widget/Plug-in

Het woord ‘widget’ doet je misschien denken aan een kleine gadget die je aan iets groters kunt vastmaken – en dat is eigenlijk precies wat een website widget (of plug-in) is. Het is een programmaatje of kleine tool die je aan je website kunt toevoegen om een bepaalde taak of feature toe te voegen: een zoekveld, een boekingskalender, een speler voor muziek, enz. Widgets zijn een goede manier om functionaliteiten aan je website toe te voegen. Ze zijn meestal gratis en je hoeft er alleen maar wat code voor in een Widget/HTML Element op je website te plakken. Hier lees je precies hoe dat werkt.


Er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort websitetermen. Zijn er nog andere termen waar je je hoofd over breekt? Laat het ons weten in de comments. In ons Support Center vind je nog veel meer definities voor veel voorkomende websitetermen.

FEM EGGERS

Allrounder


Viewing all 210 articles
Browse latest View live